Megtalálták a Santa Mariát

Tíz évvel ezelőtt készültek azok a felvételek, amelyek alapján minden valószínűség a nyomára bukkantak Kolumbusz Kristóf hajójának. A kétkedők szerint is csak még egy merülésre van szükség.
Ez a hajóroncsok felfedezésének Mount Everestje – jelentette be a felfedezés jelentőségét méltóan illusztráló szuperlatívusszal a kutatást vezető búvár, Barry Clifford, hogy 500 év után minden valószínűség szerint megtalálták Kolumbusz Kristóf Amerikát felfedező expedíciójának a vezérhajóját, a Santa Mariát. A háromárbocos karakkra – amellyel Kolumbusz két másik hajó társaságában átszelte az Atlanti-óceánt – Haiti északi partjainál, 3- 5 méter mély vízben bukkantak rá, hozzávetőlegesen ott, ahol a felfedező feljegyzései szerint lennie is kell. A nyomára egy tíz évvel ezelőtti merülésen készült felvételek vezettek. Clifford nemrég ezeket böngészte át, és világosodott meg egyik pillanatról a másikra, hogy miről lehet szó. Az ezután következő merülés, de a geográfiai és a topográfiai vizsgálatok valószínűsítik, hogy a hajótest a Santa Mariáé.

A Santa Maria Kolombusszal a fedélzetén 1492. október 12-én ért el az amerikai szárazföld partjaihoz valahol a Bahamák vagy a Turks- és Caicos-szigeteknél. Két hónappal később, december 25-én zátonyra futott és oldalra dőlt, ami miatt Kolumbusz első expedíciójának a vezérhajóját a sorsára hagyták. Azt, hogy most előkerült, Clifford – aki évtizedek óta kutat hajóroncsok után szerte az óceánokon és a világ egyik legtöbbet tapasztalt tengeri felfedezőjének tartják – biztosra veszi, olyannyira, hogy a felfedezésről már tájékoztatták haiti kormányt és együttműködést kérte a helyszín védelmében. „A kirakósjátéknak mindegyik eleme a helyén van. Most a régészeté lesz a főszerep. A kutatás még néhány hónapig tart. Ez az a hajó, amelyik megváltoztatta a történelem menetét" – jelentette ki érezhető büszkeséggel a hangjában a kutató.

Cliffordnak többé-kevésbé már a kétkedőket is sikerült meggyőznie. Egyikük, Charles Baker, az Indiana University professzora szerint is még egy merülésre van szükség a minden kétséget kizáró bizonyítékhoz, hogy a Santa Mariát megtalálták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.