Elrabolták a maláj repülőt?

Fennáll a gyanú, hogy szabotázsakció áldozata lett vagy elrabolták a Malaysia Airlines szombaton eltűnt Boeing 777-esét – jelentette be kedden Tan Sri Khalid Abu Bakar főfelügyelő Kuala Lumpurban, négy nappal azután, hogy a légitársaságnak a maláj fővárosból Pekingbe tartó MH370 jelzésű járata nyom nélkül eltűnt a radarokról. A maláj hadsereg keddi közlése szerint feltehetőleg a repülőgép roncsait találták meg radarral a Malaka-szorosban, messze nyugatra Kota Bharutól, ahol a pilótákkal utoljára sikerült felvenni a kapcsolatot.

Ez alátámasztja azokat a korábbi információkat, amelyek szerint a repülőgép visszafordult az eltűnése előtt. Rodzali Daud, a maláj légierő parancsnoka ennek kapcsán korábban azt mondta, hogy a Boeing 777-es teljes kanyart hajtott végre a levegőben, a Malaysia Airlines szerint a célpont a Kuala Lumpurtól északnyugatra fekvő Szubang lett volna. Hogy miért, azt nem tudni, a repülőgép pilótái ugyanis semmiféle problémáról nem tettek említést és vészjelzést nem adtak az utolsó kapcsolatfelvétel idején.

Rengeteg a kérdés, de a válasz egyelőre annál kevesebb

Kiderült az is, hogy két iráni férfi utazott azzal a két útlevéllel, amelyet évekkel ezelőtt Thaiföldön loptak el egy olasz, illetve egy osztrák állampolgártól. Bakar elmondása szerint az egyik iráni, egy 19 éves férfi valamelyik európai országba akart menni, hogy menedéket kérjen. Vele kapcsolatban nem merült fel a gyanú, hogy terrorszervezet tagja volt. A másik iránit egyelőre nem azonosították.

A főfelügyelő közölte, hogy a szabotázsakció és a rablás mellett több másik szálon is indítottak nyomozást. Ezeknek a szálaknak az egyike lelki vagy családi problémákig vezet. Az utasok egyike indulása előtt hatalmas értékű biztosítást kötött, amelynek a kedvezményezettje a család. A Malaysia Airlines Boeing 777-esén annyi üzemanyag volt, hogy két órával tovább bírja a levegőben, mint amennyi a Kuala Lumpur és Peking közötti távolsághoz kell, ennek ellenére

zuhanásról még mindig senki nem beszél.

Emiatt a kínai fővárosban összegyűlt családtagok még reménykednek, hogy a repülőgépet „csak” elrabolták, és a hozzátartozók élnek még – írja az AFP francia hírügynökség. A franciák egyébként nem nagyon hisznek abban, hogy bárki is túlélhetett. gondatlanságból elkövetett emberölés miatt a párizsi ügyészség kedden vizsgálatot indított az ügyben.

A Malaysia Airlines szombaton eltűnt járatán 239 ember utazott. A 227 utas 14 ország állampolgára volt: a 154 kínai mellett négy francia (három közülük a pekingi francia gimnázium diákja) 38 maláj, hét indonéz, hat ausztrál, három amerikai, két-két új-zélandi, ukrán és kanadai, illetve egy orosz és egy holland tartózkodott a repülőgépen, amelyet egyébként öten nem értek el.

A Boeing 777-es 12 nappal a végzetes út előtt szervizelték. Tizenkét éves volt, 53 500 órát töltött a levegőben. A kereséshez küldött már kutatóhajókat a Fülöp-szigetek, Tajvan és Új-Zéland, a malájok az ország-nyugati partjainál, a kínaiak és a vietnamiak pedig a Dél-kínai-tengeren kutatnak roncsok után. A fedélzeten lévő három amerikai miatt a nyomozásba beszállt az FBI is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.