Megszületett a görög megállapodás

Hétfő éjjel megállapodás született a görög kormány és hitelezői, vagyis az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között a görög államháztartás 2016-os célszámairól.

„Végre felszállt a fehér füst” – nyilatkozta a görög pénzügyminisztérium egyik tisztviselője kedd reggel.

Euklid Cakalotosz pénzügyminiszter is megerősítette a hírt, mint mondta, a 23 órőás, maratoni tárgyalás után már csak apró techinkai kérdésekben kell megegyezni, de sikerült megállapodniuk a harmadik, 85 milliárd eurós mentőcsomagról – írja a Guardian.

Noha részletek egyelőre nem szivárogtak ki, az már bizonyos, hogy Görögország az eurózóna tagja marad.

A Reuters egy korábbi forgatókönyv alapján azt írja, a megállapodás értelmében Görögországnak a hazai össztermék (GDP) 0,5 százalékát elérő elsődleges – vagyis az adósságszolgálat nélkül számított – többletet kell elérnie 2016-ban, a rá következő évben pedig 1,75 százalékot. Idén legfeljebb 0,25 százalékos deficittel zárhat a görög államháztartás.

Ha minden jól megy, a parlament szerdán vagy csütörtökön rábólinthat a dokumentumra, mely pénteken az eurózóna pénzügyminiszterei elé kerülhet, s így van rá esély, hogy Athén augusztus 20-áig megkapja a segély első részletét.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a nap folyamán egyeztet majd Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia államfővel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.