Megszavazták, lesz Horn-terem Brüsszelben

A vasfüggöny átvágásakor 1989-ben Alois Mock akkori osztrák külügyminiszterrel
A vasfüggöny átvágásakor 1989-ben Alois Mock akkori osztrák külügyminiszterrel
Rédei Ferenc / Népszabadság/archív
Horn Gyula volt magyar miniszterelnökről neveznek el termet az Európai Parlament (EP) brüsszeli épületében – erősítették meg lapunknak több forrásból, miután hétfőn este befejeződtek a többek közt erről is dönteni hivatott egyeztetésnek az EP strasbourgi épületében az utolsó plenáris ülés margóján.
A 75. születésnap 2007-ben a Nemzeti Galériában
A 75. születésnap 2007-ben a Nemzeti Galériában
Teknős Miklós / Népszabadság

Az EP szocialistái kezdeményezték, hogy termet nevezzenek el Hornról, hiszen Magyarország idén 10. éve tagja az EU-nak, és 25 éve történt a határnyitás, amelyet akkori külügyminiszterként Horn jelentett be. Az ilyen kérdésekben az úgynevezett büró hivatott dönteni, amely az EP elnökéből, 14 alelnökéből, és az öt quaestorból áll. Surján László fideszes EP-képviselő, az EP egyik alelnöke korábban levélben fordult a testület tagjaihoz, melyben a döntés ellen érvelt arra hivatkozva, hogy Horn megítélése megosztja a magyar társadalmat a korábbi rendszerben betöltött szerepe, illetve 1956 utáni tevékenysége miatt.

Portré az Országgyűlésben
Portré az Országgyűlésben
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A büró napirendjén olyan döntési javaslatként szerepelt a teremelnevezés, amelyről nincs vita, hacsak valaki nem kéri. Surján László lapunknak a találkozóra érkezve hétfő este azt mondta: „Nem fogok vitát provokálni." A Büró működését jól ismerő forrásunk később azt mondta, az EP fideszes alelnöke tényleg nem jelezte, hogy vitatkozni akarna erről a napirendi pontról, és kedd reggelre több forrásból is megerősítették, hogy nem nyilvános ülésen végül is támogatást kapott a szocialisták kezdeményezése. Az EP brüsszeli épületének egyik szárnya egyébként Antall József volt miniszterelnök nevét viseli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.