galéria megtekintése

Megsértett hitére hivatkozik Nyemcov gyilkosa

4 komment

P. Cs.
NOL

Vallási indítékokra hivatkozik Borisz Nyemcov feltételezett gyilkosa, Zaur Dadajev. Mélyen hívő muzulmánként sértették az orosz ellenzéki politikus iszlámmal kapcsolatos negatív nyilatkozatai – jelentette rendőrségi forrásokra hivatkozva a Roszbalt orosz hírportál.

„Dadajev gyakorlatilag elismerte a bűncselekmény megszervezését, ezért hangos leleplezésekre és letartóztatásokra nem kell számítani a nyomozás során” – idézi informátorát a portál. Szavai szerint Dadajev, aki a Szever (Észak) nevű csecsen belügyi zászlóalj helyettes parancsnokaként szolgált, januárban értesült arról, hogy Borisz Nyemcov elítélően beszélt az Oroszország területén élő muzulmánokról, a vallásukról és Mohamed prófétáról. Az azonban nem derül ki a beszámolóból, hogy konkrétan mire gondol az ügyben immár vádlottként szereplő férfi.

Január 9-én, a Charlie Hebdo francia hetilap elleni támadás után Nyemcov „középkori iszlám inkvizíciónak” nevezte az akciót – emlékeztetett a hír kapcsán a Newsru.com moszkvai hírportál.

„Semmi sem igazolhatja a terrort. Amikor néhányan azt írják, hogy maguk a karikaturisták a hibásak, mert kigúnyolták Mohamed prófétát, felmentik a gyilkosokat. A gyilkosság súlyos bűn, egyebek között a Korán szerint is, a szatíra pedig nem számít bűnnek, még a gúnyos sem” – írta Nyemcov.

 

Később Nyemcov bírálta Ramzan Kadirov csecsen elnököt is, miután az az összes muzulmán ellenségének nevezte Mihail Hodorkovszkijt, az ellenzéki gondolkodású volt olajmágnást, aki a párizsi terrorakció után felszólította a sajtót, hogy szolidaritása jeléül közöljön Mohamed-karikatúrákat. Mindenkinek elege van Kadirov fenyegetéseiből, és „rég ideje leültetni őt” – mondta akkor Nyemcov.

Maga Kadirov nyilatkozatban vette védelmébe Dadajevet. Oroszország igazi hazafijaként, alakulatának egyik legbátrabb harcosaként ismerte őt – írta Instagramon a csecsen elnök, aki utasítást adott annak kivizsgálására, hogy a többszörösen kitüntetett hadnagy milyen körülmények között szerelt le az egységétől. Ha a bíróság bizonyítottnak találja bűnösségét, a gyilkossággal súlyos bűncselekményt követett el – áll a bejegyzésben, amely ugyanakkor megjegyzi: Dadajev „egyetlen lépést sem tehetett Oroszország ellen, amelyért sok éven át az életét kockáztatta”.

Gyanúsítottak már vannak, a megbízókról semmit sem tudni
Gyanúsítottak már vannak, a megbízókról semmit sem tudni
Maxim Shemetov / Reuters

Kadirov „ugyanilyen bátor harcosnak” nevezte Beszlan Savanovot is, aki szombaton felrobbantotta magát, amikor a kommandósok el akarták fogni a csecsen fővárosban, Groznijban. Savanov a kaukázusi ügyekkel foglalkozó orosz internetes honlap, a Kavkazkij uzel értesülése szerint ugyancsak a Szever zászlóaljban szolgált, amíg a közelmúltban egészségi okok miatt le nem szerelt. Egyik falubelije a portálnak azt mondta, felfoghatatlanak tartja, hogy Savanovnak köze lehet Nyemcov meggyilkolásához, hiszen a politikus az 1990-es években, még Nyizsnyij Novgorod-i kormányzóként aláírásokat gyűjtött az első csecsen háború ellen, ellenezte a második megindítását is, és ezért az álláspontjáért tisztelték a köztársaságban.

A keresztapa bosszúja?

Borisz Nyemcov unokatestvére biztos abban, hogy az orosz elnök utasítására, vagy legalábbis a jóváhagyásával gyilkolták meg az ellenzéki politikust. Igor Ejdman exkluzív nyilatkozatot adott a Népszabadságnak.

A hatóságok értesülése szerint a Charlie Hebdo elleni merénylettel kapcsolatos véleménye miatt Nyemcov több fenyegetést is kapott – mondta az orosz FBI-nak is nevezett nyomozóbizottság szóvivője, Vlagyimir Markin, aki korábban arra is figyelmeztetett, hogy a sajtóban „bizonyos forrásokra” hivatkozó értesülések gyakran dezinformációnak, sőt, nyilvánvaló provokációnak bizonyulnak.

Hivatalos tájékoztatás viszont kevés van az ügyben. Így még nem erősítették meg azt az ugyancsak a Roszbalton megjelent információt sem, amely szerint Csecsenföldön újabb két embert vettek őrizetbe a Nyemcov-gyilkossággal kapcsolatban, és egyikük a csecsen erőszakszervezetek egyik magas rangú munkatársának az unokatestvére. Neveket és azt, hogy az elfogottaknak mi közük van a bűncselekményhez, nem közölt a honlap informátora, csak annyit mondott, hogy az ügy minden szereplője már leszerelt a csecsen fegyveres alakulatoktól, amikor őrizetbe vették őket.

Ha ez a hír igaz, akkor a két újabb őrizetessel együtt már hét gyanúsítottja, illetve vádlottja van a Nyemcov elleni merényletnek. Dadajevvel együtt szombatra virradó éjszaka fogták el unokatestvérét, Anzor Gubasovot. Valószínűleg a két férfi ült abban az autóban, amellyel a gyilkosság helyszínéről, a Kreml melletti Bolsoj Moszkvoreckij hídról elmenekültek a tettesek. Szombaton a Csecsenfölddel szomszédos Ingusföldön vették őrizetbe Gubasov öccsét, Sagidot és egy másik férfit, majd vasárnap derült ki, hogy a bíróság egy ötödik gyanúsítottat is letartóztatásba helyezett. Dadajeven kívül azonban mindannyian tagadják a bűnösségüket.

Zaur Dadajevet muzulmánként sértették Nyemcov szavai
Zaur Dadajevet muzulmánként sértették Nyemcov szavai
Tatyana Makeyeva / Reuters

A február 27-én késő este elkövetett gyilkosság előkészületeiről ugyancsak nem hivatalos értesülések alapján közölt részleteket az orosz sajtó. Ezek szerint a vallási érzelmeiben megsértett Dadajev először a két Gubasovot vonta be a merénylet tervébe. A testvérpár ugyanis több mint tíz éve Moszkva mellett él, és jól ismeri az orosz fővárost. Ők kértek segítséget két ismerősüktől, Tamerlan Eszkerhanovtól és Hamzad Bahajevtől. Megpróbálták követni Nyemcovot, és a beharangozóból értesültek arról, hogy a politikus élő interjút ad az Eho Moszkvi rádiónak. A gyilkosság estéjén a stúdiónak otthont adó épülettől követték a politikust, aki előbb megvacsorázott a barátnőjével, majd éppen átsétáltak a hídon, amikor támadója négy lövéssel megölte Nyemcovot. Az Interfax hírügynökség információja szerint a gyilkosság közvetlen elkövetője Dadajev lehetett.

Nyemcov a betonon

Akárhogy alakul a nyomozás a Nyemcov-ügyben, az orosz hatalmi törésvonalak víz alatti részeiből most sok minden előbukkanhat. Egy ideig párhuzamosan mozognak majd a különböző feltevések. Már egy nappal a merénylet után is volt rögtön négy a piacon... Tamás Pál publicisztikáját itt olvashatják.

Kétségekkel fogadta a nyomozás eddigi eredményeit az orosz ellenzék egyik ismert alakja, Nyemcov barátja, Ilja Jasin. Szavai szerint igazságos bíráskodásról csak akkor lehet majd beszélni, ha megtalálják a gyilkosok megbízóit is. Véleménye szerint ugyanis a merénylet kitervelt akció volt, amelynek célja az ellenzék elrettentése, és Nyemcovot nagyon egyértelmű elemzés, számítás eredményeként választották ki célpontul.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.