Mégsem találkozik Kirill pátriárka Ferenc pápával?

Az orosz ortodox egyház pénteken cáfolta a Kirill pátriárka és Ferenc pápa lehetséges találkozójáról szóló sajtóhíreket.

Filaret kolostorfőnök - az egyház külügyi osztályának helyettes vezetője az Interfax orosz hírügynökséget tájékoztatva újságírói kitalációnak nevezte a Hilarion metropolita szavaira hivatkozó feltételezéseket, beleértve a külföldi híreszteléseket egy ilyen találkozó lehetséges idejéről és helyéről.

Szerdán a La Repubblica című olasz napilap arról írt, hogy a katolikus és az orosz ortodox egyház vezetője semleges területen, Bari olasz városban, vagy esetleg Bécsben, illetve Pannonhalmán találkozhatna egymással. Az újság azt közölte, hogy Ferenc pápa és Kirill pátriárka  történelmi találkozójának hírét Hilarion metropolita, a moszkvai patriarkátus külügyi osztályvezetője jelentette be Rómában.

Az orosz ortodox egyház küldötte Ferenc pápával találkozott kedden és a szentszéki államtitkárságon tárgyalt, majd egy könyvbemutatón vett részt az orosz kulturális intézetben Az olasz újság vatikáni tudósítójának jelentése szerint Hilarion ott azt mondta, hogy Kirill orosz ortodox egyházfő és a katolikus egyház vezetője találkozójának dátuma igen közeli lehet. "Még nem a pápa oroszországi látogatásáról beszélünk, hanem egy ezt megelőző találkozóról semleges területen" - fogalmazott és hozzátette, hogy a helyszínről még nem született döntés.

Hilarion helyettese Moszkvában azt közölte, hogy a metropolita nem tett ilyen kijelentéseket. Hozzátette ugyanakkor, hogy az orosz ortodox egyház ugyanakkor sohasem utasította el a pátriárka és a római pápa esetleges találkozóját. Emlékeztetett arra, hogy ennek a kérdésnek a megvitatása több éve tart. Filaret, akinek szavait a szinódus tájékoztatási osztálya adta közre, arra is felhívta a figyelmet, hogy az orosz egyház mindig azt szorgalmazta: egy ilyen találkozót alaposan elő kell készíteni, és nemcsak protokolláris, hanem tartalmi szempontból is. 

Márciusban, Ferenc pápa megválasztására reagálva Hilarion, az orosz ortodox egyházi hierarchiában a második legfontosabb személynek számító metropolita kijelentette, egyháza azt reméli, hogy az új pápa vezetésével erősödnek és fejlődnek kapcsolatai a katolikus egyházzal. 

Vlagyimir Putyin a hónap végén a Vatikánba látogat. Ferenc pápa november 25-én fogadja az orosz államfőt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.