galéria megtekintése

Mégsem szívroham végzett Putyin bizalmasával

10 komment

Munkatársunktól

Vlagyimir Putyin és Mihail Leszin 1999-ben egy moszkvai sajtóértekezleten
Vlagyimir Putyin és Mihail Leszin 1999-ben egy moszkvai sajtóértekezleten
Reuters

Mégsem természetes halált halt Mihail Leszin. Egyelőre ezt derítette ki a halottkémi vizsgálat arról, mitől hunyt el tavaly novemberben, Washingtonban az orosz média egykori nagy hatalmú vezetője. Eddig azt lehetett tudni, hogy szívroham végzett az 57 éves férfival, a most váratlanul nyilvánosságra hozott boncolási adatok szerint azonban a fején, a nyakán, a felsőtestén, a végtagjain tompa tárgytól származó, „valamilyen veszekedésre utaló" sérüléseket találtak.

Leszin holttestét tavaly november 6-án találták meg egy washingtoni hotelszobában. Semmi sem utalt erőszakos halálra, a The New York Times megszellőztetett értesülése is arról szól, hogy Leszin másutt szerezhette sérüléseit. A biztonsági kamerák felvételei szerint halála előtt „ziláltan" érkezett a szállodába. A sajtóban furcsállták, hogy a luxushoz szokott exminiszter miért egy szerény helyen szállt meg. Szárnyra kaptak feltételezések, hogy az FBI-jal készült alkura.

 

A moszkvai hatalmat belülről ismerő figuraként értékes informátornak ígérkezett. Személyére már 2014-ben felhívta az FBI figyelmét Roger Wicker: a republikánus szenátor szerint korrupciógyanút vet föl, hogy olyan vagyona van külföldön (például 28 millió dollárt érő ingatlanok Kaliforniában), amilyenre kormánytisztviselői jövedelméből nem futhatta, sőt, szankciók alá eső orosz üzleti körökkel is kapcsolatban áll. Miután Vlagyimir Putyin rendszerének nem egy ellenfele jutott hasonló sorsra (lásd keretes írásunkat), tartja magát az a vélemény is: azért tették el láb alól, mert a Kreml attól tartott, hogy vádalkut köt az amerikaiakkal, és kitálal nekik.

Leszin kétségkívül sokat tudott. Az 1990-es évek óta a hatalom felső köreiben mozgott, a néhai Borisz Jelcin második elnökválasztási kampányának egyik vezetője, 1999–2004 között (gyakorlatilag Putyin első államfői időszakában) sajtóminiszter volt. Később elnöki tanácsadóként kulcsszerepet játszott a média kormánykontrolljának erősítésében, részt vett a Kreml külföldi propagandáját szolgáló tévéadó, a Russia Today 2005-ös létrehozásában. 2013–2015 között a legnagyobb orosz médiaholding, az állami befolyás alatt álló, ám szövevényes tulajdonosi hátterű Gazprom-Media vezérigazgatója volt. Innen állítólag azért kellett távoznia, mert összekülönbözött az egyik nagyrészvényessel, a Putyin barátjaként számon tartott milliárdossal, Jurij Kovalcsukkal, aki Rosszija nevű bankjával együtt szerepel a nyugati szankciós listákon. A bank állítólag Leszin tévéreklám-értékesítő cégében (Video International) is érdekelt.

Bizalmasból ellenség
Bizalmasból ellenség
REUTERS/ITAR-TASS/KREMLIN PRESS SERVICE

A homályos ügyben nem tudni, miért jó négy hónap elteltével adták ki a halottkém megállapításait, noha Leszint pár nappal a halála után eltemették. Méghozzá Los Angelesben. Szoros szálak fűzték Amerikához: fia, Anton Lessine hollywoodi filmproducer, a lánya az USA-ból dolgozik – a Russia Todaynek.

A halál oka: politika

Anna Politkovszkaja – 2006. október 7-én, házának liftjében lőtték le az ellenzéki Novaja Gazeta újságíróját. A tetteseket elítélték, a megbízó kilétét nem derítették ki.

Alekszandr Litvinyenko – 2006. november 23-án halt meg Londonban polóniummérgezésben az egykori szovjet titkosszolgálat, a KGB volt tisztje. A britek egy volt KGB-st, az orosz dumaképviselő Andrej Lugovojt gyanúsítják a gyilkossággal.

Szergej Magnyitszkij – 2009. november 16-án egy moszkvai börtönben halt meg az orvosi segítségnyújtás elmulasztása miatt a jogász, aki állítása szerint kiderítette, hogyan loptak el rendvédelmisek az adóhatóság közreműködéssel 5,4 milliárd rubelt a költségvetésből.

Borisz Nyemcov – 2015. február 27-én egy moszkvai hídon lőtték le az ismert orosz ellenzéki politikust. A gyanúsítottak ellen folyik az eljárás, a feltételezett megbízót körözik. Nyemcov környezete a Kremlt tartja felelősnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.