Mégsem mondott le az izlandi miniszterelnök

Kedd este újabb megdöbbentő bejelentést tett Izland offshore-botrányba keveredett miniszterelnöke, Sigmundur David Gunnlaugsson. A hivatala által kiadott közlemény szerint a kormányfő nem lemond, csupán „meghatározatlan ideig” félreáll.

Az izlandi miniszterelnököt tekintette tegnap még mindenki a Panama Papers néven emlegetett, nemzetközi offshore-botrány első áldozatának, mivel Sigmundur David Gunnlaugsson bejelentette lemondását, amit több mint 20 ezer tüntető követelt tőle Reykjavík főterén.

A kiszivárogtatott iratok szerint Gunnlaugsson közel 4 millió dollár értékben menekített ki kötvényeket izlandi bankokból a 2008-as gazdasági válság idején, ami csődbe vitte az országot. A Brit Virgin-szigeteken bejegyzett, Wintris Inc. nevű offshore cégét 2007 novemberében alapította akkori barátnőjével, akivel 50-50 százalékban osztoztak a tulajdonon. Gunnlaugsson azzal védekezik, hogy nem követett el adócsalást, bár az izlandi törvények szerint a politikusoknak be kell jelenteniük minden olyan céget, melynek legalább 25 százalékát birtokolják, a miniszterelnök pedig ezt „elfelejtette” megtenni.

A botrány kirobbanása után a kormányfő megpróbálta feloszlatni a parlamentet, de miután az elnök megtagadta a kérését, felajánlotta lemondását azzal a kiegészítéssel, hogy pártjának, a jobbközép Progressivnek ő maradt a feje.

Gunnlaugsson később tagadta, hogy hivatalosan javasolta a parlament feloszlatását, és ezzel tulajdonképpen hazugsággal vádolta meg annak elnökét. Ezután a párt szóvivője cáfolta a miniszterelnök lemondását. Mint a kedd esti sajtóközleményből kiderül: ő csupán felkérte helyettesét, Sigurdur Ingi Jóhannsson halászati és mezőgazdasági minisztert, hogy határozatlan időre lássa le a miniszterelnöki feladatokat – írja a The Financial Times.

A Gunnlaugson elleni népharag azért is olyan óriási, mert Izlandon – példátlan módon – eddig 27 magas rangú bankárt ítéltek el (egyeseket ténylegesen letöltendő börtönbüntetésre és vagyonelkobzásra) a gazdasági válságot előidéző hitelügyeleteik miatt, ám politikust még nem sikerült emiatt a vádlottak padjára ültetni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.