Megsebesült két magyar katona Afganisztánban

Magyar katonákat támadtak meg Afganisztánban; két katona sérült meg, egyikük súlyos, társa könnyebb sérülést szenvedett - jelentette be a Honvédelmi Minisztérium vasárnap.

Gránátvetővel (RPG) lőttek rá a magyar katonákat szállító konvojra vasárnap délelőtt Afganisztánban; a menetoszlop második autóját érte találat, amelynek következtében egy katona artériás sérüléseket, egy másik pedig hámsérüléseket szenvedett - közölte Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője a támadás miatt összehívott rendkívüli sajtótájékoztatón.

A támadás során az erősen páncélozott harci jármű ablakai betörtek, s a szilánkok, illetve törmelékek megsebezték az oszlopparancsnokot, egy századost, valamint a jármű sofőrjét.

A merénylők, kétszer lőttek rá gránátvetővel az oszlopra, de a második lövés nem talált.

Bocskai István elmondta, hogy a sérülteket helikopterrel azonnal a közeli, kunduzi kórházba szállították és a sérüléseiket már ellátták. A súlyosan sérült századost egy érsebész megműtötte, a műtét sikeres volt, komplikáció nem lépett fel.

A helyi hatóságok már felkutatták a feltételezett elkövetőket: két pakisztáni férfit őrizetbe vettek, kihallgatásuk folyamatban van.

Tömböl László vezérkari főnök az esetről tájékoztatta Szekeres Imre minisztert, aki informálta Bajnai Gordon kormányfőt és Lázár Jánost, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának elnökét.

Legutóbb 2009. május 9-én támadtak rá magyar katonákra helyi ellenállók Afganisztánban. Az akkori eset Pol-e Khomritól északra történt. A PRT járőröző katonái visszaverték a támadást, közülük senki nem sérült meg.

A magyar újjáépítési csoport 2006 ősze óta szolgál a bagláni tartományban.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.