galéria megtekintése

Megfenyegette Franciaországot az al-Kaida

33 komment

NOL

Péntek délután kommandósok ostromolták meg mindkét franciaországi túszejtő akció helyszínét, megölték a terroristákat és kiszabadították a túszokat. Párizsban a túszejtő akció négy ember életét követelte. Manuel Valls miniszterelnök szerint voltak hibák. A terror mögött az al-Kaida jemeni ága áll, amely már új merényletekkel is fenyegetett.

A rendőrség elit alakulata péntek délután öt órakor a Párizstól 45 kilométerre lévő Dammartin-en-Goële-ben egy nyomdaipari cég épületében végzett Chérif és Said Kouachival, a szerdai párizsi mészárlás gyanúsítottjaival, akik még péntek reggel egy tússzal elbarikádozták magukat. A terroristák megpróbáltak kitörni az épületből, tüzet nyitva az őket bekerítő elit egységek tagjaira. Az AFP szerint az akció során egy rendőr megsérült.

Rohamrendőrök a második túszejtő akció helyszínén,  párizsi kóser szupermarketnél
Rohamrendőrök a második túszejtő akció helyszínén, egy párizsi kóser szupermarketnél
Gonzalo Fuentes / Reuters

Francois Molins párizsi főügyész péntek éjjeli sajtótájékoztatón számolt be az ügyről. Elmondta, hogy a hatóságok Saidot tartják a francia szatirikus hetilap, a Charlie Hebdo elleni terrortámadás értelmi szerzőjének, és ő az a Kouachi fivér, akit soha semmilyen eljárás során nem ítéltek el.

Közlése szerint – írja a Le Monde – a Kouachi fivérek péntek hajnalig gyalog menekültek abban az erdőben, ahol csütörtökön hatalmas erőkkel keresték őket. Az erdőből Nanteuil-le-Haudouinnél bukkantak elő, megállítottak egy kocsit, amelynek a tulajdonosát kirabolták. A kocsival menekültek tovább, de rendőrökbe futottak bele, a kialakuló tűzpárbajban pedig mind a ketten megsérültek, Chérif a nyakán.

 

A fivérek ezután Dammartin-en-Goële-ig jutottak, a helyi ipari parkban behatoltak egy nyomdászati cég épületébe, és foglyul ejtettek egy menedzsert, de a túszukat még reggel 10 óra 20 perckor elengedték. Arról nem tudtak, hogy az épületben rejtőzködik valaki más is, mégpedig a második emeleten egy mosdókagyló alatt, aki aztán sértetlenül meg is úszta az egészet.

„Azt hiszem, mindenkit megöltek”

11 óra 45 perckor a francia csendőrség speciális alakulata, a GIGN már kereste a Kouachi fivéreket mobiltelefonon, de nem vették fel, és az üzenetekre sem reagáltak. Ez a patthelyzet délután ötig tartott, amikor is Said és Chérif ki akart törni az épületből, először résnyire nyitva egy ajtót. Ekkor ölték meg őket. Egy M82-es rakétavető, 10 füstgránát, két Kalasnyikov és két automata pisztoly volt náluk.

Molins elárulta azt is, hogy az egyik fivér felesége őrizetben van a Kouachi család több más tagjával együtt, akiket Reimsben és Charleville-Mezieres-ben kaptak el.

Chérif Kouachi, Said Kouachi, Hayat Boumedienne és Amedy Coulibaly
Chérif Kouachi, Said Kouachi, Hayat Boumedienne és Amedy Coulibaly
Forrás: Mashable

Bár a GIGN-nek nem sikerült, a BFM-TV televíziócsatorna reggel tízkor még elérte Chérifet, aki halk, nyugodt hangon csak annyit mondott, hogy ők a próféta védelmezői, őt magát pedig a jemeni al-Kaida küldte és Anvar al-Avlaki támogatta anyagilag. 2011-ben egyébként Said járt Jemenben az al-kaidás hitszónok Avlakinál, de az egyelőre nem világos, hogy terroristakiképzést is kapott-e. 2011. szeptember 30-án Avlaki lett az első amerikai állampolgár, akivel Barack Obama amerikai elnök felhatalmazása nyomán terroristaként külföldön, egy dróncsapásban végeztek.

Azt a 27 éves fiatalembert, akinek pénteken sikerült elrejtőznie a Kouachi fivérek elől, a családja a nap folyamán többször is megpróbálta elérni, ő azonban nem vette fel a telefonját, csak később küldött egy SMS-üzenetet, amelyben azt írta: „Elbújtam az első emeleten. Azt hiszem, mindenkit megöltek. Mondjátok meg a rendőröknek, hogy lépjenek közbe.”

A Kouachi fivérek szerdán 12 embert öltek meg a szatirikus hetilap, a Charlie Hebdo párizsi szerkesztősége ellen végrehajtott támadás során.

Előre szóltak?

A jemeni al-Kaida pénteken közleményben jelezte, hogy ő áll a Charlie Hebdo elleni terror mögött, az AP szerint azt állítva, hogy a néhai Oszama bin Laden szervezetének ez az ága „irányította” a Kouachi fivéreket bosszúból a lapban 2012 szeptemberében és 2013 januárjában megjelent Mohamed-karikatúrák miatt.

A terrorszervezet egyik névtelenséget kérő tagja azt állítja, az al-Kaida magazinjának, az Inspire-nak a decemberi számában van utalás arra, hogy a Charlie Hebdo ellen támadást fognak indítani. „Franciaország, készen állsz még több merényletre?” – zárta egy fenyegetéssel az idézett forrás az online tényfeltáró magazinnak, az Interceptnek küldött üzenetben.

Roham a kóser szupermarketben is

Ezzel egyidejűleg megrohamozták azt a párizsi kóser szupermarketet is a Porte des Vincennes mellett, ahol a terrorista testvérpár egyik társa, Amedy Coulibaly tucatnyi embert ejtett túszul. (Coulibalyt gyanúsítják egy csütörtöki rendőrgyilkosság elkövetésével is). Szemtanúk szerint a bolt bejárata lángokban állt – valószínűleg (fény)gránátokkal lőtték. A Le Monde értesülése szerint Coulibalyt megölték.

Helikopter Dammartin-en-Goele-ben a Kouachi-fivérek túszdrámájának a helyszíne felett
Helikopter Dammartin-en-Goële-ben a Kouachi fivérek túszdrámájának a helyszíne felett
Peter Dejong / MTI/AP

A túszok számáról egyelőre ellentmondásos hírek érkeznek. A Spiegel szerint tíz túszt szabadítottak ki, az AFP és a Reuters pedig rendőrségi forrásokra hivatkozva egybehangzóan azt közölte, hogy négyüket megölték a boltban. Ezt esti televíziós beszédében Francois Hollande államfő is megerősítette. Négy sebesült túsz állapota kritikus – írja az AFP.

A Sky News szerint a rendőrség a párizsi roham előtt meghackelte a bolt biztonsági kameráit, és az egyik tússzal is sikerült beszélniük telefonon. Coulibaly barátnője, a 26 éves Hayat Boumedienne – akit szintén gyanúsítottként kezelnek – nem volt ott a szupermarketben – írja a Le Monde –, de egy második túszejtő ott lehetett, egy eddig azonosítatlan holttestről legalábbis azt gyanítják, hogy Coulibaly társaként vett részt az akcióban. Nem kizárt, hogy Coulibalynak társa is volt, francia médiajelentések szerint egy férfit még keresnek a bolt környékén. A Le Nouvel Observatoir úgy tudja, a kommandósok a roham után a bolt mögötti utcát is átfésülték, tehát még kerestek valakit. A rohamról videó is készült.

Coulibaly először csütörtökön hallatott magáról, amikor Montrouge-ban lelőtt egy rendőrnőt. A DNS-ét a gyilkosság helyszínén egy ruhán találták meg. Két órán belül tudták, kiről van szó.

A 32 éves férfi péntek délután háromkor a szupermarketből felhívta a BFM-TV-t, azt állítva, hogy összehangolták a két támadást a Kouachi fivérekkel. Azt akarta, hogy a Kouachi fivéreket azonnal hagyják szabadon távozni, és „vérfürdőt” ígért, ha ezt nem teljesítik. Beszélt arról is, hogy ő maga az Irakból és Szíriából hatalmas területeket kihasító szunnita szélsőséges szervezet, az Iszlám Állam tagja. Ez azért meglepő, mert a Kouachi fivérek a jemeni al-Kaida nevében támadtak, a két terrorszervezet pedig évek óta saját utakon jár. Coulibaly beszélt arról is, hogy a boltban 16 túsz és négy halott van, ami azt jelenti, hogy ez a négy ember nem a délutáni rendőrségi roham során vesztette életét. Az arzenáljában két 9 mm-es orosz Tokarev pisztolyt, két Kalasnyikovot, robbanószereket és egy detonátort találtak.

Coulibaly egyedül volt a boltban. Barátnőjét, Hayat Boumedienne-t is gyanúsítottként kezelik, de ő nem volt ott pénteken a szupermarketben. A nőt körözik. Hollétéről egyelőre semmit nem tudni. A CNN mutatott egy Coulibalyval közös szelfit, amelynek a kedvéért Boumedienne nikábot vett fel úgy, hogy korábbi tengerparti képeken még bikinit viselt a barátja mellett. Molins közlése szerint Coulibaly és a barátnője több mint 500-szor beszélt telefonon a Kouachi fivérekkel.

Molins a párizsi túszejtésről elmondta, hogy Coulibaly mindent nagy műgonddal előre eltervezett. Egy hete egyszer már fel is hívta a kóser szupermarketet.

Három nap, tizenhét ártatlan áldozat

Párizsban a legmagasabb szintű terrorkészültséget tartják érvényben, a belvárosi utcákon kommandósok járőröznek. Bernard Cazeneuve belügyminiszter szerint a rendőrök professzionális szintű munkát nyújtva hajtották végre a rohamot a két túszejtő akció helyszínén. Hollande-dal összhangban Cazeneuve is öt párizsi halottról beszélt a túszejtővel együtt.

Rohamrendőrök készültségben a francia fővárosban
Rohamrendőrök készültségben a francia fővárosban
Philippe Wojazer / Reuters

Cazeneuve elismerte, hogy a francia terrorelhárítás tisztában volt a Kouachi fivérek és Coulibaly radikalizálódásával és a terrorista kapcsolataikkal is, de szerinte semmi nem mutatta, hogy képesek ilyen akciókat végrehajtani. Ez az állítás nemcsak Said 2011-es jemeni útja miatt sántít egy kicsit, hanem azért is, mert a Kouachi fivérek rajta voltak egy repüléstilalmi listán, amelyet az Egyesült Államok állított össze terrorizmussal gyanúsítható személyekről.

Emberhiány a szolgálatoknál

Miért nem ellenőrizték szigorúbban a hatóságok a párizsi terrortámadás gyanúsítottjait? – merült fel a kérdés Franciaországban, miután kitudódott, hogy Chérif és Said Kouachi már évekkel ezelőtt a rendőrség látókörébe került, sőt, Chérif börtönben is ült. Ám – mint a TF1 csatornán Pierre Baretti rendőrségi szakértő elmondta – egyetlen személy megfigyeléséhez huszonnégy óránként két tucat munkatársra van szükség, hiszen ugyanannak a gyanúsítottnak például több mobiltelefonja, táblagépe vagy laptopja is lehet. A titkosszolgálatok tudják ugyan, hogy kik a gyanús személyek, azt viszont nem sejtik, hogy mikor lendülnek akcióba. Baretti három példát is említett: 1. az amerikai titkosszolgálat jól ismerte a Carnajev testvéreket, akik a bostoni merényletet elkövették; 2. a kanadai szolgálatok ismerték a férfit, aki lelőtt egy katonát a parlament előtt; 3. a brit hatóságok tudták, hogy akik Londonban az utcán lefejeztek egy katonát, fanatikusok voltak.

Nemcsak Franciaországra igaz tehát: a rendfenntartó erőknek sem elég pénzük, sem elég emberük nincs minden potenciális elkövetőt megfigyelni.

„Amikor három nap alatt 17 francia meghal, akkor mindig vannak hibák" – nyilatkozta péntek este ennek kapcsán Manuel Valls miniszterelnök, a 12 szerkesztőségi áldozatra, a csütörtökön Coulibaly által meggyilkolt rendőrnőre, Clarissa Jean-Philippe-re és a párizsi túszejtés négy halottjára utalva. 

Mentők a kóser szupermarketnél a rendőrségi roham után
Mentők a kóser szupermarketnél a rendőrségi roham után
Michel Euler / MTI/AP

Hollande az esti beszédében antiszemitának nyilvánította a párizsi támadást, és „mindennel” – a rasszizmussal és az antiszemitizmussal – szemben egységre szólított fel, ami megoszt, az egységet „a legerősebb fegyvernek” nevezte, vasárnapra pedig „köztársasági” felvonulást hirdetett a szólásszabadságért.

David Cameron brit miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, Mariano Rajoy spanyol kormányfő, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke egyaránt jelezte, hogy vasárnap elmegy Párizsba a békefelvonulásra. Jelezte részvételi szándékát Orbán Viktor magyar kormányfő is.

Emlékmécsesek és ceruzák Madridban a francia nagykövetség épülete előtt
Emlékmécsesek és ceruzák Madridban a francia nagykövetség épülete előtt
Juan Medina / Reuters

Obama a kettős túszdrámára reagálva úgy nyilatkozott, Franciaország népének tudnia kell, hogy az Egyesült Államok kiáll mellette – írja az MTI. Az amerikai elnök pénteken a Tennessee állambeli Knoxville-ben szólalt meg. „Kiállunk a szabadság, a remény és minden ember méltósága mellett. Ez a szellem örökké él majd, jóval azután is, hogy a terrorizmust száműzték a világból. Franciaország a legrégebbi szövetségesünk. Azt akarom, hogy Franciaország népe tudja: az Egyesült Államok ma kiáll önök mellett és kiáll holnap is" – jelentette ki. Obama figyelmeztetett arra, hogy a terrorizmus fenyegetése a párizsi válság megoldódása ellenére nem szűnt meg. és együttérzését fejezte ki azoknak, akik hozzátartozóikat veszítették el a Franciaországban az elmúlt három nap folyamán elkövetett terrorcselekményekben.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma az egész világra szóló utazási figyelmeztetést adott ki az amerikai állampolgárok számára.

A párizsi Diadalíven most a „Paris est Charlie” felirat fényreklámja látható, a PSG pedig egy szívmelengető gesztussal, Charlie feliratú mezekkel tisztelgett az áldozatok emléke előtt.

Charlie él

A Charlie Hebdo péntek óta a Libération szerkesztőségében működik. Következő száma az eddigi hatvanezer helyett egymillió példányban fog megjelenni. A lapnak Fleur Pellerin francia kulturális miniszter egymillió eurós állami támogatást kért a fennmaradásért, a brit Guardian pedig 100 ezer fontot ajánlott fel. Támogatásáról biztosította a Charlie Hebdót az ismert nemzetközi hackercsoport, az Anonymous is, amely péntek este online háborút hirdetett a dzsihadista honlapok ellen.

A Diadalív péntek este a szolidaritást hirdető felirattal
A Diadalív péntek este a szolidaritást hirdető felirattal
Youssef Boudlal / Reuters

Bár a Kouachi fivérek szerdán a Charlie Hebdo nyolc újságíróját – köztük Stéphane Charbonniére főszerkesztőt – is megölték, a túlélő szerkesztőségi tagok azt ígérik, hogy kollégáik a következő lapszámban még nem lesznek halottak. – Nem nekrológ lesz. Szeretnénk normálisak és viccesek maradni – ígérte Gérard Briard vezető szerkesztő.

A Le Monde a Twitter France bejelentésére hivatkozva írja, hogy a JesuisCharlie hashtagre küldött üzenetek száma már meghaladja az ötmilliót.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.