Megnyitotta a szentévet a pápa

Mintegy hetvenezer zarándok előtt nyitotta meg a Vatikánban Ferenc pápa a szentévet. A katolikus egyházfő a tradícióknak megfelelően az általa pontifikált mise végén a Szent Péter bazilika hagyományosan befalazott bronz kapujának kinyitásával indította el a Könyörületesség évét, amely hívők százezreit vonzza majd Rómába.

A katolikus egyház általában negyedszázadonként tart szentévet. A legutóbbi 2000-ben volt, így a következő 2025-ben lenne esedékes, ám Ferenc pápa az irgalmasság jegyében most is meghirdetett egyet. Ez annak a törekvésének a része, amellyel az egyházat kevésbé ítélkezővé és befogadóbbá akarja tenni. Megengedte például a papoknak, hogy feloldozzák vétkeik alól azokat a nőket, akik átestek az abortuszon, de ezt a bűnüket megbánták.

A vatikáni szertartást rendkívüli biztonsági körülmények közepette tartották meg. A Szent Péter térre csak fémdetektoros kapukon keresztül lehetett bejutni, kiegészítő rendőri és katonai erőket vontak össze a környéken, és még a Vatikán fölötti légteret is lezárták a repülőgépek elől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.