Megnyílt az első Tienanmen téri vérengzésre emlékező múzeum

A szárazföldi Kína területén a mai napig érzékeny témának számító, 1989-es Tienanmen téri eseményekre emlékező múzeum nyílt meg Hongkongban – adta hírül a The Standard hongkongi napilap.

A mindössze 75 négyzetméteres, Hongkong kereskedelmi központjában, a Tsim Sha Shui keleti részén megtalálható emlékhely sok száz fotón, dokumentumon, videón keresztül eleveníti fel a 25 éve történteket. A paravánok részletesen beszámolnak a politikai reformokat követelők – javarészt diákok – heteken át tartó tüntetésének alakulásáról, s annak fegyveres erővel történt leveréséről, amelyre 1989. június 3-án, illetve 4-én hajnalban került sor. A halottak számáról hivatalos adatok nincsenek, számuk több százra tehető. 

A téma a mai napig tabunak számít a szárazföldi Kína területén, az arról szóló információkat az írott és nyomtatott sajtóban, az interneten is cenzúrázzák, az események évfordulóján tömeges megemlékezést nem engedélyeznek, s minden arra való törekvést ellehetetlenítenek.

A múzeum megnyitását ennek megfelelően jelentős ellenállás előzte meg. Az annak helyet adó épület tulajdonosi bizottsága például azzal vádolja a szervezőket, hogy megszegték a bérleti szerződést, így nincs joguk ott tartózkodni. A többemeletes komplexum többi bérlője szintén ellenezte az emlékhelyet, mondván, hogy az a teljes épület biztonságát veszélyezteti. A megnyitó napján a hongkongi sajtóbeszámolók szerint több tucat Kína-barát demonstráló jelent meg, s próbálta megakadályozni, hogy a több száz látogató bejusson.

A szervezők ugyanakkor eltökéltek az emlékhelyet illetően, s azt állítják, az ellenérvek csak kifogások, az ellenkezők Peking hátszelét élvezik. Ők napi több száz látogatót várnak a múzeumban, minél többet a szárazföldi Kína területéről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.