Megnyerte a polgármester-választást a nyakon szúrt jelölt

A végeredmény szerint Henriette Reker a voksok 52 százalékát kapta a kölni megméretésen. Ő a város első polgármester asszonya.

A szombaton egy késsel megtámadott Henriette Reker kapta a szavazatok többségét vasárnap a kölni polgármester-választáson.

A választáson résztvevők 52 százaléka Rekerre adta a voksát, amivel a független politikusnőé az abszolút többség. Ő Köln első polgármester asszonya.

Reker egyik választási plakátja a kölni dóm előtt
Reker egyik választási plakátja a kölni dóm előtt
Wolfgang Rattay / Reuters

Rekernek A szociáldemokrata párt jelöltje, Jochen Ott volt a legközelebbi vetélytársa, aki 2009 óta vezeti a várost, de most valószínűleg alulmaradt, a becslések szerint a szavazatoknak csak a 32 százalékát szerezve meg. Reker, aki Angela Merkel kancellár kereszténydemokrata pártjának, a CDU-nak a támogatását éppúgy élvezte, mint a zöldekét és a liberális FDP-ét.

Az eredetileg szeptemberre kiírt választást most vasárnapra kellett halasztani, mert a szavazólapok egy részét rosszul nyomtatták. Ez a korábbi késlekedés szerepet játszhatott abban, hogy a Rekert ért szombati támadás ellenére sem halasztották el ismételten a szavazást.

Rekerre szombaton támadt rá egy negyvennégy éves férfi, a nyakán sebesítve meg a politikusnőt. Bevallottan azértkövette el a merényletet, mert Reker támogatja a menekültek befogadását. A támadót a helyszínen elfogták, Reker pedig várhatóan teljesen felépül majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.