Megnőtt a magyar párt súlya a kormányban, csak éljék túl

Hárompártivá zsugorodott a márciusi választások után alakult szlovák kormánykoalíció, miután a legkisebb kormánypárt, a Háló (Siet) felbomlott. Három parlamenti képviselőjük a függetlenek közé ült át, öten pedig a Híd frakciójába.

Az új koalíciós szerződés szerint tehát a koalícióban a Robert Fico kormányfő vezette Smer–SD, az Andrej Danko vezette SNS és Bugár Béla Híd pártja vesz részt. A megváltozott erőviszonyok alapján az utóbbi politikai tömörülés több fontos posztot kapott. Érsek Árpád közlekedésügyi és régiófejlesztési miniszter lett. Csicsai Gábort az agrártárca, Ondrejcsák Róbertet a védelmi minisztérium államtitkárává nevezik ki, Rigó Konrád pedig ugyanezt a posztot tölti majd be a kulturális minisztériumban.

Fico a koalíciós dokumentum ünnepélyes aláírása után úgy értékelt: az eddiginél stabilabb kormány alakult és a koalíciónak nincs alternatívája. Bugár Béla szerint is csak ez a szövetség képes kitölteni négyéves megbízatását, egyszersmind gátat szabni a terjedő idegengyűlöletnek és rasszista megnyilvánulásoknak.  – A Híd továbbra is a szlovákiai magyarok és más hazai kisebbségek érdekképviseletét tartja legfontosabb céljának, amelyet csupán szlovák támogatással érhetünk el – mondta el Bugár lapunknak.

Ám nem csitulnak a bíráló hangok. Stefan Hríb politikai elemző szerint Bugár minden morális gátját elveszítette, amikor „összeszűrte a levet” a korrupciós ügyektől roskadozó Smerrel. – Még annyit sem ért el, hogy Robert Kalinák belügyminiszter távozzék a posztjáról, aki Malina Hedvig meghurcolásáért is felelős – hangsúlyozta.

Simon Zsolt, a Híd egykori alapító tagja pedig kilépett a pártból, mert ellenezte a koalíció megkötését, valamint a Háló öt tagjának befogadását. – Magyar pártként alakultunk meg, ahová szlovák demokraták is beléphettek – vélekedett az egykori alelnök. Mire Gál Gábor, a Híd frakcióvezetője úgy reagált: a pártban nem a nemzetiség, hanem a hasonló értékrend, a vegyesen lakott régiók érdeke és az egyenjogúság érvényesítése a közös nevező.

Késik a felvidéki magyar–magyar párbeszéd

A pártelnökök fogadkozásai ellenére sincsenek még beszélő viszonyban a Híd és a Magyar Közösség Pártjának (MKP) vezetői. – A választásokat követően az MKP illetékeseinek meghívót küldtünk, amelyre azóta sem kaptunk kedvező választ. Készek vagyunk egyeztetni választási együttműködésünk valamilyen ésszerű formájáról. Egyetlen feltételünk a gyűlölködés és az árulózás megszüntetése – tájékoztatott Bugár Béla. Menyhárt József, az MKP elnöke erre úgy válaszolt: a Híd jelenleg olyan kormánykoalíció tagja, melyre az MKP csak kritikusan tud tekinteni. – Ősszel szakértői szinten remélhetőleg elindul a magyar–magyar párbeszéd – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.