Megkezdődött III. Richárd újratemetése

Az utolsó York-házi uralkodót Licestershire-ben helyezik újra örök nyugalomba. A király az 1485-ös bosworthi csatában vesztette életét.

III. Richárd csontjait 2012 augusztusában találták meg, miután a Leicester Egyetem a Leicester Városi Tanáccsal és a III.Richárd Társasággal közösen archeológiai kutatást indított az egykori uralkodó maradványai után. A csontokra a volt ferences apátság egykori területén találtak rá, ahol a városi tanács parkolója található.

A néhai király újratemetésén több ezren vesznek részt a brit városban. Speciális reggeli istentiszteletet tartottak a leicesteri katedrálisban, amit egy virrasztás előzött meg. A királyt csütörtökön helyezik örök nyugalomra.

BBC beszámol róla, hogy a koporsó speciális kocsányos tölgyből készült, melyet a Cornwall Hercegség ültetvényeiről hoztak. A koporsó készítője mellett régészek, tudósok, kutatók és a néhai uralkodó leszármazottjai is részt vesznek a szertartáson.

A megemlékezés és az újratemetés miatt Leicesterben több utat lezártak, és korlátozták az autóforgalmat. Peter Soulsby polgármester elmondta, hogy a lélegzetállító esemény arra ösztönözte az embereket, hogy a tömegközlekedést használják. A városvezető arra számít, nagy számban érkeznek majd emberek, hogy méltósággal leróják kegyeletüket az egykori uralkodó előtt.

III. Richárd újratemetése a Fenn Lane Farmon történik majd, azon a helyen, ahol vélhetően a király életét vesztette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.