galéria megtekintése

Így szavaznak a skótok

6 komment

NOL/MTI

Csütörtök reggel megkezdődött a skóciai népszavazás, amelyen a skót választópolgárok arról dönthetnek, hogy Skócia az Egyesült Királyság része maradjon-e, vagy függetlenné váljon.

Helyszíni beszámolók szerint már a reggeli órákban is szép számban tűntek fel lelkes skótok a szavazóhelyiségekben. A tudósítók kifejezetten barátságos, ünnepi hangulatról számoltak be, különösen a fiatal első szavazók körében, akik máris egy történelmi jelentőségű népszavazáson adhatják le voksukat. A referendumon egyébként minden 16. életévét betöltött, életvitelszerűen Skóciában élő brit, illetve európai uniós és nemzetközösségi állampolgár vehet részt.

A szavazóhelyiségekben már a reggeli órákban is sokan adták le voksukat. Reuters

„Ez nagyon fontos, nemcsak nekünk, hanem a gyerekeinknek és az unokáinknak is. Nagyon barátságos a hangulat, nem hiszem, hogy lesz itt feszültség" – nyilatkozta a The Guardian riporterének az egyik első Dundee-i szavazó. Bár többen aggodalmukat fejezték ki, nehogy sor kerüljön bárminemű erőszakra, eddig csupán egy „igen", illetve „szavazz igennel" szavakkal összefirkált házról érkezett bejelentés.

 

A kora reggeli órákban Alex Salmond skót kormányfő is leadta a szavazatát otthonában, Stritchenben. „A skót emberek kezében van a sorsunk, de nincs is ennél biztonságosabb dolog" – mondta Salmond, aki az egyik legnagyobb skót sportolóról, Andy Murrayról is megemlékezett. „Úgy hallottam, Andy Murray ma ismét nyerőt ütött" – célzott a kormányfő a teniszező azon Twitter-üzenetére, amelyben a függetlenségpártiak mellett „kampányolt". A sportoló egyébként nem szavazhat, hiszen nem Skóciában él. 

Az érdeklődés példátlan arányú: a 4,4 millió szavazásra jogosult skóciai lakosból a szeptember 2-i határidőig 4,29 millió, vagyis hozzávetőleg 97 százalék regisztráltatta voksolási szándékát. Szakértők 80 százalék feletti tényleges részvételre számítanak, ami szintén példa nélküli lenne a skóciai választások történetében.

A népszavazás előtt közel fele-fele arányban voltak az egység- és az elszakadáspártiak. Reuters

Az egység-, illetve függetlenségpárti tábor húzóemberei még az utolsó pillanatban, tegnap este is kampányoltak. Az „igen" szavazók gyűlése beszámolók szerint igen emelkedett hangulatban zajlott.

„Milyen pompás hangulat, mindenkit körbevesz a szeretet és a béke! Sok a kisgyerek. Az emberek nagyon optimisták Skócia jövőjét illetően az igen-táborban. Eljátszották a 'The times they are achanging' című számot, és annyira igaznak hangzott!" - írta a tegnapi összejövetelről egy szemlélődő.

Az utolsó közvélemény-kutatási adatok – a bizonytalanok kiszűrésével számolva – azt jelezték, hogy a skót választók 51 százaléka kíván szavazni a függetlenség ellen, és 49 százalékuk adná voksát az elszakadásra Nagy-Britanniától.

Így a referendum kimenetelét és az 1707 óta létező Nagy-Britannia sorsát nagy valószínűséggel az dönti el, hogy a bizonytalan vagy preferenciájukat titkoló szavazók 600 ezresre becsült táborából hányan vesznek részt a referendumon, és merre szavaznak.

Alex Salmond skót miniszterelnök, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője 2012 januárjában jelentette be, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenségéről.

A referendum szabályait rögzítő Edinburghi Egyezményt – többhavi kormányközi tárgyalássorozat után – Salmond és David Cameron brit miniszterelnök írta alá 2012 októberében a skóciai fővárosban.

A két tábor képviselői még az utolsó pillanatban is kampányoltak. Reuters

A megállapodás alapján a népszavazáson egyetlen, egyszerű választást lehetővé tévő kérdésre kell válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e. A szavazólapon az „igen" vagy a „nem" válaszlehetőséget lehet bejelölni.

A szavazóhelyiségek brit idő szerint 22 óráig – közép-európai idő szerint 23 óráig – tartanak nyitva; a népszavazás végeredményét a skót választási hatóságok péntek reggelre ígérik. Újraszámlálást az egyes körzetekben kizárólag valamely szabálytalanság gyanúja esetén lehet elrendelni, szoros szavazatarányra hivatkozva nem.

A szavazás végén várhatóan nem közölnek exit poll eredményeket, ám brit sajtóértesülések szerint hajnali 2 óra körül lehet az első részeredményekre számítani, hiszen a feltett kérdésre igent vagy nemet kell ikszelni, és a szavazólapok összeszámolása rögtön az urnazárás után kezdődik. Biztos eredményt azonban hajnali 6 órára ígérnek, várhatóan ekkorra számolják össze a szavazatokat a legnagyobb városokban, Edinburghban, Glasgowban és Aberdeenben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.