Megjelent az első erdélyi regionális párt

Új erdélyi párt bejegyzését jelentették be csütörtökön Marosvásárhelyen.
A Demokratikus Erdélyért Párt (DEP) három alapítója magyar, de az alakulat a többségi nemzethez tartozó választókat is meg akarja szólítani. Az újonnan alakuló formáció hatszínű jelvénye is ezt a nyitottságot hivatott jelezni, azon ugyanis a magyar és a román nemzeti színek is megtalálhatók. Az alakulat jelképe egy vitorláshajó, s az alapítók hangsúlyozták, hogy mindenkit szívesen látnak a „fedélzeten”, aki támogatja Erdély gazdasági autonómiáját, és elégedetlen az elmúlt negyedszázad politikájával.

Az alapítók jobb-közép alakulatként határozzák meg magukat. Kovács István Dávid, Újvári András és Majla Csaba már csak a törvényszéki szünet végét várja, hogy benyújtsa a kérelmet a DEP bélyegzésére.

Azt is közölték, hogy várhatóan saját polgármester-jelöltet állítanak Marosvásárhelyen a jövő évi önkormányzati választásokon, de a kilétét nem fedték fel. A létező magyar pártok közös jelöltet állítanak, hogy egyesült erővel legyőzzék a harmadik mandátumát töltő Dorin Floreát a 45 százalékban magyarok lakta erdélyi városban.

Romániában májusban lépett életbe az új párttörvény, amelynek értelmében már három személy pártot alapíthat. Korábban 25 ezer aláírást kellett összegyűjteni 18 megyében ės Bukarestben, a korlátozás nem titkolt célja éppen a regionális pártok megjelenésének megakadályozása volt.

Nem a DEP az egyetlen kezdeményezés, amely Erdély gazdasági önállóságát tűzi a zászlajára. Az Erdélyi Demokrata Liga nevű csoportosulás már korábban bejelentette, hogy szándékában áll egy párt létrehozása. A Liga közleményben üdvözölte a Demokratikus Erdélyi Párt megalakulását, egyúttal rámutatott, hogy nincs semmiféle kapcsolat a két szerveződés között, és "a megnevezések hasonlósága csupán a párt alapítóinak a véletlen választása".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.