Megjátsszák, hogy kormányt buktatnának

Komédiázásra gyanakszik Márton Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alsóházi frakcióvezető-helyettese a bizalmatlansági indítvány kapcsán, amelyet a levélben történő szavazásról szóló törvény késése miatt hirdettek meg az ellenzéki liberálisok.
A politikus szerint a lépés érthetetlen, mert a választási törvényeket kidolgozó parlamenti bizottság élén a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik alelnöke áll.

Márton Árpád szerint a liberálisok pontosan tudják, hogy létezik egy ütemterv, amely szerint a külön erre a célra létrehozott parlamenti bizottság előterjeszti a választási reformhoz szükséges jogszabály-tervezeteket. – Jövő héten, kedden nyújtjuk be a parlamenti választási törvényt, majd közvetlenül azután nekilátunk a levélben történő szavazásról szóló szabályozásnak, ami tulajdonképpen liberális kezdeményezés – mutatott rá a francia rádiónak (RFI) nyilatkozva Márton, aki a bizalmatlansági indítvány időpontját és témáját már csak azért is meglepőnek találja, mert a választási törvények kidolgozását Mihai Voicu liberális párti alelnök irányítja.

A magyar politikus arra is kitért, hogy a PNL nem kérte az indítvány támogatását a tavaly november óta ellenzékben levő RMDSZ-től. Ebből arra következtet, hogy a liberálisoknak nincs is szükségük a magyar törvényhozók szavazataira, amennyiben a kormány megbuktatására tett kísérlet "vélhetően komédiázás", a bizalmatlansági indítványt csak azért nyújtják be, mert erre korábban ígéretet tettek.

A tavaly novemberi elnökválasztás után a két jobbközép alakulat fúziójából létrejött Nemzeti Liberális Párt (PNL) azt tervezte, hogy kihasználja a Klaus Johannis volt PNL-elnök államfővé választása nyomán kialakult szimpátiahullámot, és már a tavaszi ülésszak kezdetén megbuktatja a kormányt. Ehhez átállásra kellett volna bírniuk a Ponta-kormány parlamenti többségét biztosító három kisebb alakulatot: a Románia Haladásáért Szövetséget (UNPR), a Konzervatív Pártot (PC) és a Liberális Reform Pártot (PLR), ami ezidáig nem sikerült.

A PNL szombati országos tanácskozásán döntött arról, hogy június 5-én benyújtja az év elején beharangozott bizalmatlansági indítványt, egyúttal elfogadta a párt Nemzeti újjáépítés című kormányprogramját is.

Romániában a jövő év végén tartanak parlamenti választásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.