Mégis a német fővárosig motoroznak Putyin Farkasai

A berlini bíróság szerdán úgy döntött, hogy az orosz nacionalista Éjszakai Farkasok motorosklub tagjai beléphetnek Németországba, és szombaton megemlékezhetnek a második világháború befejezésének 70. évfordulójáról. A német kormány áprilisban vízumtilalmat és rendőri fellépést helyezett kilátásba a Putyin-barát motorosok ellen.

A berlini bírói testület szerint nem állt rendelkezésre kellő bizonyíték azzal kapcsolatban, hogy az orosz motorosok veszélyt jelentenének a közrendre, ezért be kell őket engedni Németországba – írja a BBC.

A német kormány korábban vízumtilalmat és rendőri fellépést helyezett kilátásba az Éjszakai Farkasok klub motorosai ellen, mert attól tartottak, hogy megpróbálnák megzavarni a második világháború befejezésének 70. évfordulójára tervezett ünnepségeket. 

Az Alekszandr Zaldosztanov – aki nem titkolja barátságát Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – által vezetett Éjszakai Farkasok motorosklub tagjai az eredeti tervek szerint Moszkvából indultak volna Berlinig, Fehéroroszországot, Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát, Ausztriát átszelve, ám a lengyelek és a németek jelezték, nem kérnek a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló, radikális nacionalistákból. A lengyel és cseh miniszterelnök egyenesen provokációnak nevezte a motorosok vonulását. 

A többtucatnyi motoros végül április 25-én elindult Oroszországból, hogy megtegye a közel 6000 kilométeres utat. A motorosok Szlovákiában és Csehországban is koszorúztak, Lengyelország azonban úgy döntött, nem engedi be Putyin Farkasait. A lengyel külügyminisztérium diplomáciai jegyzéket adott át Oroszország varsói nagykövetségének, amelyben – az Éjszakai Farkasok lengyelországi átutazására vonatkozó nélkülözhetetlen, pontos információk hiányára hivatkozva – elutasítja az orosz motoros csoport beutazását az országba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.