Meghalt Nigéria elnöke

Csütörtök délután szülővárosában, az észak-nigériai Katsinában eltemették a hosszú betegség után, 58 éves korában elhunyt Umaru Musa Yar'Adua nigériai elnököt.

A búcsúszertartást a város stadionjában tartották, és több ezer ember vett részt rajta. Yar'Adua szívbetegsége miatt több hónapja nem vett részt a politikai közéletben. Tavaly november óta szívproblémák miatt kezelték Szaúd-Arábiában. Február végén tért vissza Abujába, de hazatérése után sem jelent meg a nyilvánosság előtt. Orvosa közleménye szerint szívburok-gyulladásban szenvedett. Az elnök egészségi állapota évek óta aggodalmat keltett Nigériában. Az államfőt korábban vesebántalmakkal kezelték, s a 2007-es elnökválasztási kampány idején légzési elégtelenség miatt Németországban gyógyították

Az 58 éves elnök távolléte az alkotmányos válság szélére sodorta a nyugat-afrikai országot: a betegeskedő Yar'Adua ugyanis hónapokig nem volt hajlandó hivatalosan alelnökére ruházni az államfői tisztséget, és nem lehetett tudni, hogy ki felügyeli valójában az államügyeket. A parlament végül február elején kérte fel Goodluck Jonathan alelnököt, hogy átmenetileg lássa el az államfői feladatokat. Jonathan csütörtökön hivatalosan is átvette az elnöki tisztet. Mandátuma a 2011 áprilisában esedékes választásokig szól.

Umaru Musa Yar'Adua 1951-ben született az észak-nigériai Katsina városban, ismert politikusi családnak volt a sarja. Édesapja miniszter volt az ország első, függetlenedés utáni kormányában, bátyja pedig az 1976-79 között regnáló Obasanjo-kormánynak volt a második embere. Umaru Musa Yar'Adua vegyésznek tanult, az üzleti életben, majd a politikában próbált szerencsét. Ő volt Nigéria első egyetemi diplomával rendelkező elnöke, s egyben az első olyan nigériai államfő, aki egy ugyancsak demokratikusan megválasztott elnöktől vehette át a vezetést, igaz, az őt hatalomra juttató voksolás tisztaságát megfigyelők kétségbe vonták.

Yar'Adua 2007. május 29-én tette le a hivatali esküt, és az elődje által megkezdett piaci reformok folytatását ígérte. Bírálói szemére vetették, hogy az ígéretekkel ellentétben elnöksége idején lelassult az átalakulás folyamata. Elemzők legnagyobb érdemének tekintik, hogy sikerült viszonylagos békét elérnie a Niger-folyó deltájában, Afrika legnagyobb olaj- és gáztermelő vidékén.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.