Meghalt a pingpongdiplomácia atyja

A háromszoros világbajnok asztaliteniszező, Zhuang Zedong 73 éves volt.

Hetvenhárom éves korában Pekingben elhunyt a háromszoros világbajnok Zhuang Zedong asztaliteniszező, az amerikai-kínai viszony enyhülését jelző  pingpongdiplomácia atyja, aki kulcsszerepet játszott abban, hogy 1972 februárjában Richard Nixon akkori amerikai elnök elutazott Pekingbe Maóhoz.

Zedong számára a világhírnevet egy emberi gesztus hozta meg. 1971-ben a japán Nagojában volt az asztalitenisz-világbajnokság, és az egyik versenynap után a kínai csapat busza éppen indult volna vissza a hotel felé a sportcsarnokból, amikor kiderült, hogy egy amerikai versenytárs, Glenn Cowan lekéste a saját buszát, az amerikaiak már elmentek. Bár az, hogy Cowan késett, a kínaiakat vajmi kevéssé érdekelte, végül szorítottak neki helyet a buszon, az út kétharmadánál pedig Zedong teljességgel váratlanul egy selyemből szőtt tájképet adott át neki. „Bár az amerikai kormány barátságtalan Kínával, az amerikaiak barátai a kínaiaknak. Annak a jeleként adom Önnek ezt, hogy a kínaiak barátai az amerikaiaknak” – mondta állítólag Zedong egy tolmácson keresztül az amerikainak. Közös fotójuk nemzetközi szenzációt keltve járta be a világsajtót akkor, amikor az Egyesült Államok és Kína között már több mint húsz éve, a pekingi kommunista hatalomátvétel óta nem volt hivatalos kapcsolat.

Hogy mennyire volt spontán a dolog, azt nem tudni, de Zedong gesztusa után az egész amerikai asztalitenisz-válogatottat meghívták egy kínai bemutató körútra, még ugyanabban a hónapban, 1971 áprilisában, Nixon pedig valamivel később 1972 februárjában elment Pekingbe Maóhoz. Történelmi látogatásáról az amerikai elnök később úgy beszélt, mint a hétről, amely megváltoztatta a világot, és ebben lehet is valami, a kínai-amerikai nyitás lehetett ugyanis az a pillanat, amelyik kibillentette az egyensúlyából a hidegháborút. Nixon eleve a hűvös kínai-amerikai viszony enyhítésének az ígéretével lépett be a Fehér Házba 1969-ben, ami történetesen Mao fő érdeke volt az akkor már háborúval fenyegető szovjet-kínai konfliktus miatt. (Az évtized fordulóján a szovjet és a kínai határőregységek véres harcokat vívtak két vitatott hovatartozású sziget, Jinlung – orosz néven Tabarov –, illetve  Heixiazi – Nagy-Usszuri – fennhatóságért az az Amur és mellékfolyója, az Usszuri találkozásánál; Kína északi határánál hatalmas szovjet haderőt vontak össze. Rendezni a határvitát csak 2008-ban sikerült, amikor az oroszok 174 négyzetkilométernyi területet adtak oda Kínának.)

A nyitás jegyében Mao először egy amerikai újságírót, a Vörös csillag Kína felett című 1937-es könyvéve ismertté vált Edgar Snowt hívta meg magához, de Snownak ezt az útját már nem kísérte akkorra figyelem, mint azt a tíz évvel korábbit, amelyiken Mao és Zhou Enlai miniszterelnök is először adott interjút valakinek a nyugati sajtó képviselői közül. Nixon történelmi látogatása után egyébként még hét évig, 1979-ig kellett várni arra, hogy az Egyesült Államok hivatalosan is elismerje Kínát, és helyreállítsa a harminc évvel korábban megszakított diplomáciai kapcsolatokat a kommunista távol-keleti nagyhatalommal.

Ami Zedongot illeti, ő egy 2007-es interjúban azt mondta, a 15 perces buszút alatt 10 percen át csak gondolkodott, lépjen-e vagy sem, miután a társai figyelmeztették is, hogy ne tegye. Kétségeinek nem volt alapja; ajándékát, a Huang-hegyről készül selyem tájképet Mao is úgy méltatta, hogy Zuang nem csak a jó pingpongot, de a jó diplomáciát is ismeri. A dicséreten túl a vezetéstől politikai jutalomra is futotta: Zedong sportminiszter majd központi bizottsági tag lett, egészen Mao 1976-os haláláig, amikor a hírhedt politikai csoporttal, a négyek bandájával és híveikkel együtt őt is félreállították, és játszani sem hagyták a korábbi háromszoros világbajnokot. Zedomg a belső száműzetésből csak 1985-ben térhetett vissza. Halálhíréről vasárnap a Xinhua állami hírühgynökség is beszámolt. Cowan 2004-ben hunyt el.

Zhuang Zedong tíz percen át gondolkodott, aztán csinált egy kis világtörténelmet
Former table tennis world champion Zhuang Zedong poses next to pictures on the wall depicting the Ping Pong diplomacy -- which paved the way for U.S. President Richard Nixon's historic visit to China in 1972 -- at a primary school in Beijing April 17, 2007. Zhuang, a three-time table tennis world champion in the 1960s, sparked the diplomatic initiative by giving a silk scarf to an American player at the 1971 table tennis world championships in Japan. Picture taken April 17, 2007. To go with feature OLYMPICS-BEIJING/DIPLOMACY REUTERS/Nick Mulvenney (CHINA) - RTR1QHSJ
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.