Meghalt a „királycsináló” rabbi

Hétfőn, Jeruzsálemben meghalt az Izrael legbefolyásosabb rabbijának és politikai királycsinálónak is tartott Ovádia Joszef.

Az ultraortodox Sasz párt 93 éves szellemi vezetőjét szeptember vége óta kórházban ápolták.

Az izraeli tömegtájékoztatás egyöntetűen megszakította adását, hogy közölje a halálhírt. Benjamin Netanjahu miniszterelnök közleményében „a Tóra óriásaként” méltatta, Simon Peresz államfő pedig megszakította találkozóját Milos Zeman cseh elnökkel, hogy a kórházba siessen - írja az AFP. Izrael volt szefárd főrabbiját halála előtt néhány órával Simon Peresz államelnök is meglátogatta a kórházban, ahol hívei állapotának jobbra fordulásáért imádkoztak.

Az 1920-ban Irakban született Ovadia Jószéf rabbi a vallásos szefárdokat tömörítő Sasz párt megalapítója és szellemi vezetője, valamint zsidó vallási jogi szakértő volt, akinek fontosabb döntései meghatározóak voltak az utóbbi évtizedek vallási vitáiban. 1970-ben a zsidó állam legnagyobb kitüntetésével, az Izrael-díjjal ismerték el a vallási irodalomban szerzett érdemeit. 1973-tól tíz éven át volt Izrael szefárd főrabbija, majd 1984-ben megalakította a Saszt, amely jelenleg 11 mandátummal rendelkezik a 120 tagú kneszetben.

A szefárd főrabbi komoly politikai hatalommal ruházta fel az izraeli politikai életet irányító európai, vagyis askenázi származású zsidók szemében lenézett észak-afrikai és arab országokból bevándorolt szefárd zsidó közösségeket. Pártja a nyolcvanas évek vége óta megkerülhetetlenné vált, kormányok megalakulásáról vagy bukásáról dönthetett, az ország vezetői Ovadia Jószéf rabbi kegyeit keresték.

Pártja népszerűségének titka, hogy nemcsak az ultraortodoxok ügyeivel foglalkozott, hanem a kevésbé vallásos szegények és elesettek számára szociális intézményeket hozott létre, felkarolta segélyezésüket. Jószéf a nyolcvanas évek vége óta tárgyalásokat sürgetett a palesztinokkal, pártja részt vett az oslói szerződést megkötő Rabin-kormányban. Később ellenezte a 2005-ös gázai kivonulást, a Gázai övezet zsidó telepeinek felszámolását. Támogatta az izraeli hadsereget, de az ultraortodoxok katonai szolgálatát akadályozta, s bírálta az alkotmánybíróságként működő legfelsőbb bíróságot.

Kritikusai több nyilatkozatát rasszistának bélyegezték. Izraelben többször komoly felzúdulást okozott, amikor nyilvánosságra kerültek szombat este hívei körében mondott szavai. Idős korában a palesztinokat például egy ilyen alkalommal kígyókhoz hasonlította, s egyszer azt mondta, Isten csak azért helyezte a Földre a nem zsidókat, hogy a zsidókat szolgálják.

Ovadia Jószéf hétfő délutáni temetésére Jeruzsálemben több százezer embert várnak.

Ovádia Joszef
(FILES) A file picture dated December 11, 2011 shows Rabbi Ovadia Yosef, the spiritual leader of Israel's Sephardic Jewish community and the ultra-Orthodox Shas party, gesturing during a meeting in Jerusalem. Yosef died in hospital on October 7, 2013, after his health deteriorated sharply earlier in the morning. AFP PHOTO/GALI TIBBON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.