Meghalt egy menekült a Csatorna-alagútban

Baleset következtében meghalt kedd reggel egy illegális bevándorló a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagútban. A szerencsétlenség jelentős fennakadásokat idézett elő a forgalomban - közölte a helyi prefektúra.

A France Info francia hírrádió tudósítása szerint a baleset körülményeiről egyelőre annyi ismeretes, hogy reggel 6 óra körül három migráns felmászott egy teherautóra, amely egy konvoj részeként a francia oldalról a brit oldal felé tartott. Nem sokkal később az egyikük holttestét megtalálták a hatóságok.

Az alagút hat szakasza közül az egyiket lezárták a baleset vizsgálatának idejére, de a forgalmat nem függesztették fel az alagútban.

"Miután migránsokat észleltünk az egyik teherszállító konvojban, kora reggel, a konvojt azonnal leállítottuk" - közölte a prefektúra. A francia rendőrség és a határőrség biztonsági átvizsgálása során találták meg a hatóságok a holttestet. "A közlekedést rövid időre háromnegyed 6-kor felfüggesztettük a brit irányba" - tette hozzá a prefektúra.

A baleset körülményeinek kivizsgálása jelenleg is folyamatban van.

Az Eurotunnel délelőtt 10 óra után jelentette be a Twitteren, hogy mintegy három órás késére kell számítani a Nagy-Britannia felől érkező konvojok esetében, s egy órára a Franciaország felől indulóknál. A kamionok teherszállító vasúti konvojokban haladnak át az alagúton.

A Párizst Londonnal összekötő szuperexpressz-vonatokat üzemeltető Eurostar szintén a közösségi oldalakon jelezte, hogy a vonatok késéssel közlekednek, mert az alagutat egy "teherszállító vonatba történt behatolás miatt" le kellett zárni.

Az utóbbi napokban ez a második haláleset az alagútban: tíz nappal ezelőtt egy etióp állampolgár halt meg ugyanitt. Az alagutat üzemeltető Eurotunnel társaság akkor a francia rendőrséget azzal vádolta, hogy hagyják a migránsokat bejutni az alagútba, de ezt a hatóságok azonnal cáfolták. A férfi, aki egy mozgó vonatra próbált feljutni, egy betonoszlopnak csapódott és szörnyethalt.

A La Manche csatorna alatti alagút az európai kontinenst Nagy-Britanniával összekötő legfőbb útvonal, amelyen keresztül mindennap több száz migráns próbál illegális módon, kamionokban elrejtőzve átjutni. Néhány napja le kellett állítani az alagút forgalmát, miután 150 menekült megpróbált feljutni egy Nagy-Britanniába tartó kamionokat szállító szerelvényre.

Calais kikötővárosa évtizedek óta a szegény vagy háború sújtotta országokból - Szíriából, Afganisztánból, Szudánból és Irakból - érkezők fontos célpontja, a bevándorlók innen akarnak továbbutazni Nagy-Britanniába, munkalehetőség reményében. A környékbeli erdőkben létesült illegális telepen folyamatosan több százan élnek, de a számuk áprilisban hirtelen megugrott, amikor az olasz partokra érkezett bevándorlók egy része Franciaországba ment tovább, a becslések szerint jelenleg mintegy 3 ezren várakoznak átjutásra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.