galéria megtekintése

Meghalt Andy Grove, a magyar, aki nagy céggé tette az Intelt

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Andy Grove (Gróf András), az Intelnek, a világ vezető chipgyártójának magyar alapítója. Nélküle más lenne a számítástechnika, talán az okostelefonok sem itt tartanának.

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Andy Grove, a világ vezető chipgyártója, az Intel alapítója. Nélküle más lenne a számítástechnika, talán az okostelefonok sem itt tartanának. Általános vélemény szerint ő volt a Szilícium-völgy néven ismert kaliforniai technológiai régió „atyja”. Az üzletembernek és a technológiában is úttörőnek számító menedzser halálának körülményeit nem hozták nyilvánosságra. Egy ideje Parkinson-kórban szenvedett és évek óta nem vállalt nyilvános szereplést.

Andy Grove – Gróf András István néven – 1936-ban született Budapesten, zsidó kereskedőcsalád gyermekeként.

Keserűen emlékezett fiatalkorára, az 1944-es fasiszta majd az azt követő kommunista diktatúrára, a forradalom leverésére. 1956-os emigrációját követően többé nem volt hajlandó magyarul beszélni, nem állt szóba magyar újságírókkal, kerülte a kapcsolatot szülőhazájával. Az ELTE kémia szakán kezdett tanulmányait 1960-ban a New York-i City College-ban fejezte be. Egész életében lázas tanulási vágy hajtotta, s bár mindvégig megőrizte magyar akcentusát, amerikai születésű kollégái helyesírási hibáit is rendszeresen kijavította az angol szövegekben. A Berkeley-n lett doktor, majd a Fairchild Semiconductor kutatás-fejlesztési részlegénél dolgozott, ahol főnöke volt későbbi üzlettársa, Gordon Moore. Robert Noyce, Moore és Grove 1968-ban alapította meg az Intelt.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Jogi kordonbontás
Vélemény
Jóvanazúgyország
Vélemény
Elrettentés
Vélemény
Reformkufárok

Noyce és Moore nevéhez kötik, de mindhárman szerzői annak a „törvénynek”, amelyet egy 1965-ös, az Electronics magazinba írt cikkük tartalmazott. Ennek lényege, hogy a gyártók évente képesek megduplázni az egységnyi területű félvezető lapon elhelyezett tranzisztorok számát. Akkori jóslatuk szerint 1975-re 65 ezer tranzisztort nyomtatnak egyetlen lapkára. Az Intel legújabb processzoraiban 5,6 milliárd tranzisztor van egy négyzetcentiméteren. Egy mai okostelefonban minimum félmilliárd van. Ezeken keresztül csatlakozik az internetre, s nem túlzás: mindazt, amit ez a technológia a világnak adott, nagy részben Andy Grove-nak köszönhető. Ez a számítási teljesítmény egyébként önmagában nagyobb, mint amennyit a holdra szállás idején a NASA számítógépei tudtak.

A legkisebb részletre is odafigyelő Grove 1979-ben lett a cég főnöke, de akkor is egy két és félszer három méteres kis irodában dolgozott. Híres mondása szerint csak a paranoi­ások maradnak életben, ezért bátorította munkatársait, hogy minden döntését vitassák. 1997-ben a Time az év emberének választotta, az ő képe volt a magazin borítóján. 2005-ben, a technológiai fejlődés legsebesebb szakaszában egészségügyi okokból vonult vissza, azóta tanácsadóként segítette a cég munkáját.

Grove-ot az egész techipar gyászolja. A Twitteren Tim Cook ­Apple-főnök így emlékezett meg róla:

„­Andy Grove a techvilág egyik óriása volt. Szerette országunkat, és megtestesítette mindazt, ami jó Amerikában. Nyugodj békében!”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.