Meghalt a melegfelvonuláson megkéselt tizenéves lány

Vasárnap belehalt sérüléseibe az a tizenhat éves izraeli lány, akit három nappal ezelőtt a jeruzsálemi melegfelvonuláson késelt meg egy ultraortodox férfi.

A gimnazista Shira Banki egyike volt annak a hat embernek, akit az ámokfutó, Jichák Slisszel megtámadott. Slisszelt a helyszínen letartóztatták, a hatóságokat pedig sok kritika érte az incidens után, hiszen a támadót mindössze három héttel korábban engedték ki a börtönből, ahova a 2005-ös melegfelvonuláson rendezett ámokfutása miatt küldték. Slisszel a tíz évvel ezelőtti jeruzsálemi Gay Pride-on három embert késelt meg, amiért tizenkét évre ítélték – számolt be a Reuters

A tel-avivitól eltérően a jeruzsálemi melegfelvonulás, amely idén ötezer résztvevőt vonzott, évről évre feszültségforrást jelent Izraelben a szekuláris és az ultraortodox zsidóság között. A merénylet egész Izraelt megrázta, és a politikai paletta valamennyi résztvevője elítélte az esetet. „Nem engedjük a gyilkosnak, hogy aláássa az izraeli társadalom alapjait. Undorral utasítunk vissza minden kísérletet, amely gyűlöletet és erőszakot akar ránk kényszeríteni, a gyilkos pedig felelni fog a tettéért. Shira azért halt meg, mert bátran kiállt az elvért, hogy mindenkinek joga van biztonságban élni” – jelentette ki Benjámín Netanjahu miniszterelnök a családnak szóló részvétnyilvánításában, Reuvén Rivlin államfő arra figyelmeztetett, hogy a tolerancia hiánya katasztrófához vezet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.