Megerősítettek egy új korrupciós vádat Sanader ellen

A Planinska néven elhíresült ügyben a volt horvát kormányfőt és még három embert azzal gyanúsítanak, hogy elősegítették egy magánkézben lévő épület túlbecsült értéken való eladását az államnak, majd megosztoztak a törvénytelenül szerzett hasznon.

A zágrábi bíróság megerősítette a vádiratot egy új korrupciós ügyben Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök ellen csütörtökön, akit novemberben 10 év börtönbüntetésre ítéltek nem jogerősen a Hypo bank és az INA-Mol egyesített perben háborús nyerészkedés, hivatali hatalommal való visszaélés és vesztegetés miatt.

A Planinska néven elhíresült ügyben Sanadert - és még három embert - azzal gyanúsítják, hogy elősegítették egy magánkézben lévő épület felülbecsült értéken való eladását az államnak, majd megosztoztak a törvénytelenül szerzett hasznon. A vádlottak közül ketten - az akkori regionális, vízügyi és erdészeti miniszter, illetve az épületet eladó húsipari nagyvállalkozó - a nyomozás során mindent beismertek. Sanader ügyvédje azonban a csütörtöki tárgyaláson is azt mondta, hogy védence tagadja a terhére rótt bűncselekményeket.

A volt kormányfő ellen közben a Fimi-Media ügyben is folyik az igazságügyi eljárás. Ebben az esetben Sanadert és vádlott-társait azzal vádolják, hogy a közbeszerzési törvényeket megsértve, valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szereztek pénzt, amely Sanadernél vagy a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) „fekete kasszájában” kötött ki, és a párt választási kampányainak finanszírozását szolgálta.

A korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészi hivatal (USKOK) két további, a horvát energetikai vállalat (HEP) megkárosításához köthető esetben is vizsgálódik a volt kormányfő után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.