galéria megtekintése

Megérkeztek az amerikai katonák Lengyelországba

3 komment

NOL/MTI

Az amerikai haderő csapatai hamarosan hadgyakorlatot tartanak Lengyelországban, miközben Kelet-Ukrajnában továbbra sem csökken a feszültség.

Tegnap mintegy 150 amerikai katona érkezett az olaszországi vicenzai támaszpontról Lengyelországba, akiket a napokban további 450 katona követ majd. Stephen Mull lengyelországi amerikai nagykövet szerint a NATO tagjaként az Egyesült Államoknak kötelessége biztosítani Lengyelország biztonságát, írja a BBC.

A katonák azt követően léptek lengyel földre, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tegnap kijelentette, Oroszország válaszolni fog, ha támadás éri az érdekeit és az érdekeltségeit, ugyanúgy, mint ahogy azt 2008-ban Dél-Oszétiában is tette.

Szergej Lavrov
Sergei Karpukhin / Reuters
 

Lavrov kitért az Egyesül Államok konfliktusban vállalt szerepére is: a külügyminiszter szerint az USA irányítja az Ukrajnában zajló eseményeket, és mint mondta, az mindent elárul, hogy az ukrán kormány épp Joe Biden amerikai alelnök kijevi látogatása során indította újra a húsvét alatt szüneteltetett kelet-ukrajnai antiterrorista hadműveletet.

Az ázsiai körúton tartózkodó Barack Obama egy Japánban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Oroszország nem tett eleget múlt heti ígéretének, miszerint csökkenteni fogja a feszültséget Kelet-Ukrajnában. Az amerikai elnök korábban arra figyelmeztetett, hogy kész további szankciókkal sújtani Oroszországot, amennyiben nem tesznek eleget a genfi nyilatkozatban ígérteknek.

Mariupolban visszafoglalta a rendőrség a városházát

Visszafoglalta az ukrán rendőrség a szakadároktól a Donyeck megye déli részén lévő Mariupol városházáját – jelentette be csütörtökön Arszen Avakov ukrán belügyminiszter. A tárca vezetőjének közlése szerint a városházát áldozatok nélkül foglalták vissza a rendvédelmi erők, akiknek polgári aktivisták is komoly segítséget nyújtottak. Egyelőre tűzszerészek vizsgálják át az épületet robbanószerkezetek után kutatva. Avakov hozzáfűzte, hogy a városházát rendőri védelem alá veszik, a városban pedig a belügyi erők folytatják a helyzet normalizálását. Közben a megye északi részén lévő Artemivszk városában több tucat, a védelmi minisztérium közlése szerint mintegy 50-100 fegyveres orosz katonákkal az élen megtámadott egy katonai fegyverraktárt az éjszakai órákban. A tárca közölte, hogy az ukrán katonák visszaverték a támadást, amelyben az eddigi adatok alapján az ukrán fegyveres erők egy tagja sérült meg. Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő kedden adott ki utasítást a terrorellenes művelet folytatására Kelet-Ukrajnában, amelynek „aktív fázisát” leállították a múlt héten a húsvéti ünnepek idejére. Turcsinov felszólította a biztonsági erőket, hogy hajtsanak végre sikeres terrorellenes lépéseket, „amelyeknek az a céljuk, hogy megvédjék az Ukrajna keleti részén élő ukrán állampolgárokat a terroristákkal szemben”. 

Az orosz repülők nem léptek be a brit légtérbe, de közel voltak

Az orosz-ukrán feszültség szele egészen Nagy-Britanniáig elért, ugyanis a szigetországhoz közelítő orosz gépek miatt több brit vadászgép is kénytelen volt tegnap felszállni a brit királyi légierő (RAF) egyik skóciai támaszpontjáról.

A brit védelmi minisztérium szerda esti bejelentése szerint a Typhoon típusú harci repülőgépek az északkelet-skóciai St. Andrews mellett működő támaszpontról szálltak fel. A minisztériumi szóvivő elmondása szerint a két orosz gép Skócia északi partjaihoz közelített, de a brit vadászgépek felszállása után nem sokkal távoztak.

Az orosz repülőgépekről az azonosításukra kivezényelt két brit Typhoon személyzete egyértelműen megállapította, hogy katonai gépek. Az orosz repülők nem léptek be a brit légtérbe, végig a nemzetközi légtérben haladtak, „amihez egyébként minden jogosultságuk megvolt" – hangsúlyozta a brit védelmi minisztérium szóvivője.

Hozzátette: orosz katonai repülőgépek korábban sem léptek be soha engedély nélkül Nagy-Britannia légterébe. Mindeközben a brit királyi haditengerészet egy hajója egy orosz rombolót követ Skócia észak partjainál. A Kulakov altengernagy nevű orosz romboló mozgását a Dragon nevű brit romboló figyeli.

Philip Hammond brit védelmi miniszter e fejlemények kapcsán a BBC-nek kijelentette: az elmúlt időszak eseményei növelték az orosz katonai aktivitással kapcsolatos éberséget.

Hammond hozzátette ugyanakkor, hogy „mindig is rutinszerű gyakorlat volt" az olyan orosz légi és haditengerészeti járművek befogása, azonosítása és kísérése, amelyek a Nagy-Britannia „érdekövezetéhez" tartozó nemzetközi légtérben vagy vizeken haladnak át.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.