galéria megtekintése

Megemeli a menekültkvótát az Egyesült Államok

4 komment


Miklós Gábor

Az október elejével kezdődő új pénzügyi évben az Egyesült Államok 110 ezer menekült befogadását tervezi. A számot Barack Obama elnök az ENSZ jövő heti menekültügyi csúcsértekezletén fogja bejelenteni, de John Kerry külügyminiszter már tájékoztatta róla a törvényhozás illetékes bizottságait.

Az új kvóta mintegy 30 százalékkal nagyobb a 2016-ra megszabott 85 ezer főnél. Idén az USA valamivel több iszlám vallású menekültet fogadott be, mint keresztényt. Jövőre 40 ezer ember érkezésével számolnak Szíriából, ami nagy ugrás az idei valamivel több mint tízezerhez képest.

A menekültek befogadásának rendjéről egy még 1980-ban, a néhai Edward Kennedy szenátor által kezdeményezett törvény rendelkezik. Ennek értelmében az elnök jogköre meghatározni az irányszámot, ám a kongresszusnak kell gondoskodnia a finanszírozásról. Az elmúlt három és fél évtizedben egyszer sem volt rá példa, hogy a törvényhozás megtagadta volna a Fehér Ház által a menekültek elhelyezésére kért költségvetési összeget. Ez most sem várható, jóllehet a menekültkérdés az idei választási kampány egyik központi kérdése. A republikánus elnökjelölt, Donald Trump azt ígérte, hogy általában is megtiltja az iszlám vallá­súak beutazását az Egyesült Államokba, „amíg nem sikerül rájönni, hogy mi is zajlik”.

 

Vetélytársa, Hillary Clinton ezzel szemben a tavalyi válság hatására 65 ezer szíriai befogadását szorgalmazta. Egy évvel ezelőtt azt mondta, azt szeretné, ha az Egyesült Államok ezen a téren is vezető szerepet vállalna magára a világban.

A Republikánus Párt ebben a kérdésben is erősen megosztott. A konzervatív kormányzók nagyobbik része és néhány település polgármestere már a 2016-os kvótának is megpróbált ellenállni, ám ezt a szövetségi kormányzat bírói döntésekkel megakadályozta. A törvényhozók egy része Trumpot követve élesen bírálta a muzulmán menekültek befogadását, mások inkább a könyörületességet hangsúlyozták, miközben szigorú háttérellenőrzést követeltek. A képviselőház olyan törvényt is elfogadott, miszerint az FBI igazgatójának személyesen kellene felelősséget vállalnia minden egyes beengedett szíriai menekültért, ám a jogszabály végül eltűnt a két ház közötti süllyesztőben.

2016-ban a szíriai menekültek négyötöde átment a biztonsági ellenőrzésen, amely esetükben a szokásosnál is sokkal szigorúbb. A rostán főként a magányos fiatal férfiak akadtak fönn, míg a sokgyermekes családokat szinte minden esetben beengedték. A városok közül a kaliforniai San Diegóba került a legtöbb (604) szíriai menekült, Chicago 443, az arizonai Glendale 354 embert fogadott be. A New York államban lévő Buffalo zsidó családsegítő szolgálata 70 embert helyezett el, és még tizenkettőt vár szeptemberben. A civil szervezetet vezető Marlene Schillinger szerint ők az amerikai hagyományok szellemében járnak el, amikor a leginkább sebezhető menekülteken segítenek. A néhai Elie Wieselt idézte arról, hogy „mindenkinek joga van a méltóságra és a tiszteletre, mindenkinek joga van a félelem és fájdalom nélküli életre”.

Chris Collins republikánus képviselő Trumppal ért egyet: „Amikor Amerika biztonságáról van szó, nem szabad kockáztatni!” Jeff Sessions szenátor szerint az USA „Európa sorsára juthat”, ha a menekültek közé terroristák keverednek. A jobboldalon azzal vigasztalják magukat, hogy a 110 ezerrel Obama csak egy irányszámot jelölt meg, a végrehajtás már utódjára vár – aki akár Trump is lehet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.