Megbukott a köztévébe telefonálgató pártvezér

Távozik a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szóvivője, miután azzal vádolták, hogy megpróbált nyomást gyakorolni a német közszolgálati televízióra.

Hans Michael Strepp vasárnap hívta fel a második közszolgálati csatorna (ZDF) hírszerkesztőségének vezetőjét, hogy elérje, ne adjanak hírt az ellenzéki SPD kampányrendezvényéről. Ezen jelentették be, hogy a népszerű müncheni főpolgármester, Christian Ude lesz az SPD listavezetője és miniszterelnök-jelöltje a 2013-as bajor választásokon.

Strepp – írja a Süddeutsche Zeitung – tagadta, hogy nyomást akart volna gyakorolni az újságírókra, de utóbb kiderült: más tévécsatornáknál is "érdeklődött", vajon tudósítanak-e a rendezvényről. Horst Seehofer, a CSU elnöke, bajor miniszterelnök elkerülhetetlennek nevezte a szóvivő lemondását. Az ellenzéki pártok, így a bajor szociáldemokraták és a zöldek vezetői szerint Strepp pusztán „gyalogáldozat”, aki nem önállóan, hanem bizonyosan főnöki utasításra cselekedett.

A német sajtó is értetlenül áll az eset előtt, az újságírók szerint Strepp pontosan tisztában volt azzal, hogy meddig lehet elmenni, és soha nem veszélyeztette volna a közszolgálati média függetlenségét – hacsak nem utasítja valaki erre. A Stern egyik újságírója, Lutz Kinkel szerint Strepp mindig figyelme és profi volt, akire nem illik a „keményvonalas manipulátor” szerepe. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a CSU szárnyaló népszerűségét, még kevésbé érthető,, hogy a 2006 óta pártszóvivő Strepp miért telefonált a ZDF-nek.

Strepp és Seehofer 2009-ben. Csak gyalogáldozat?
File picture shows Bavarian Prime Minister and leader of the Christian Social Union (CSU) Horst Seehofer (R) and CSU speaker Hans Michael Strepp as they arrive for a CSU board meeting in Munich October 19, 2009. Strepp has resigned on October 25, 2012 after allegations of trying to influence German television channel ZDF. Picture taken October 19, 2009. REUTERS/Michaela Rehle/File (GERMANY - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.