galéria megtekintése

Csapás érte Orbán Viktor Brüsszel ellen folytatott lázadását - nemzetközi sajtószemle

41 komment

NOL

A nemzetközi sajtó egyértelmű kudarcként tálalja a kvótanépszavazás érvénytelenségét, bármit is próbáljon mondani a magyar kormány. Több elemzés is kiemeli, hogy Orbán a népszavazással saját illiberális ötleteit próbálta Európai szintre emelni, ám ez nem sikerült neki.

BBC: Egyszerre győzelem és kudarc

A népszavazás eredménye egyszerre óriási vereség és világos győzelem a magyar miniszterelnök számára. Hiszen egyrészt a kitartó és méregdrága EU- és migránsellenes kampány sem volt elég arra, hogy a magyarok többségét meggyőzze, el kell menni szavazni. Viszont akik elmentek, azok szinte egyhangúan Orbánt támogatták - írja a BBC.

Az brit közmédia elemzése megemlíti, hogy miközben Orbán saját bevallása szerint „ellenforradalmat” vezet az unió ellen, eszébe sem jutna a Huxit, azaz Magyarország kiléptetése a szövetségből, hiszen nagyon is tudatában van annak, hogy a magyar gazdaság nagy mértékben függ az uniós támogatásoktól.

 

WSJ: Orbán az erejét próbálta felmérni

Kedvezőtlen fordulat Orbán Viktor számára, hogy a magyarok többsége nem ment el a kvótanépszavazásra, amelyet a kormány azért írt ki, hogy felbecsülje támogatottságát - írja az amerikai The Wall Street Journal. Ám a lap szerint akár érvényes, akár nem, a népszavazásnak kevés közvetlen következménye lesz Brüsszelben, hiszen az Európai Unió már nagyrészt letett arról, hogy rákényszerítse a tagállamokat, hogy nagyobb mértékben osszák meg egymás között a menekültválság terheit.

HuffPo: „Egyértelmű vereség”

Ha sikerül Orbán mesteri, tökéletesnek tűnő terve, két legyet üthetett volna egy csapásra: ütést mér az unió „multikulti” politikájára és megfojtja a Jobbikot, Orbán legnagyobb vetélytárság – írja a Huffington Post oldalán Cas Mudde, az amerikai Georgia állami egyetemének és az oslói egyetemnek a professzora. Ám ez nem sikerült.

A magyar kormány természetesen azt fogja hangsúlyozni, az urnákhoz járulók milyen nagy többsége mondott nemet, de nem kétséges, hogy ez egyértelmű vereség Orbán „az egész illiberális államát” a kampány szolgálatába állította és azt sugallta, hogy az EU és Magyarország számára is létkérdés a szavazás témája. A magyarok többsége mégsem ment el szavazni.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A véleménycikk hangsúlyozza: az eredmény nem azt jelenti, hogy a magyarok többsége egyetért az EU migránspolitikájával, hanem azt, hogy a magyarok többsége Orbánt még az idegeneknél is jobban utálja, ami azt jelenti, hogy itt a lehetőség, hogy az illiberális állammal szembeni ellenzék megszervezze magát. Mert ha nincs valós ellenzék, Orbán akkor is hatalmon marad, ha sorozatban érik a vasárnapihoz hasonló kudarcok.

Guardian: Merkel fellélegezhet

A nemzetközi közvélemény a magyar népszavazást úgy tekintette, amelyen a lakosság nem csak a menekültkvótákról mond véleményt, hanem tágabb értelemben a nemzetállamok jövőjéről és a liberális demokrácia szerepéről az Európai Unión belül - emeli ki a brit Guardian tudósítása. „A saját magát az Európai Unió tömegeinek hangjaként láttató Orbán kulturális forradalomra hívott fel és az illiberális erőemberek vezetési módszereit dícsérte az EU elveivel szemben” – írja a lap. Egy sikeres népszavazás lendületet adhatott volna Orbán álmainak, aki azt remélte, hasonló népszavazások sora indul el a magyar voksolás után. Ám az ország történetének „legnagyobb és legmegosztóbb" reklámkampánya ellenére sem mentek el elegen szavazni - írja a lap.

Ugyancsak a Guardian egy véleménycikkben azt írja: a magyar kormány nem akarja kiléptetni az országát az Európai Unióból, még akkor sem, ha esetleg a népszavazásról ez juthat egyesek eszébe. Ehelyett egy még veszélyesebb tervük van: belülről felforgatni az EU-t.Orbán a népszavazással saját terveinek akart lendületet adni, amelyek lényege az unión belüli „kulturális ellenforradalom”, a nemzetállamok nagyobb függetlensége illetve a liberális és humanitárius elvek egyre kevésbé hangsúlyos alkalmazása. Épp ezért a népszavazás kudarca miatt rövid időre fellélegezhetnek azok az uniós politikusok, akik hevesen ellenzik Orbán politikáját - elsősorban Angela Merkel német kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Breitbart: keserédes győzelem

Óriási csapást mért Orbán Viktor az Európai Unióra, mivel a „magyarok 95 százaléka” határozottan elutasította a menekültkvótákat - írja a konzervatív amerikai internetes oldal, a Breitbart. A hírforrás szerint, melynek egyik korábbi vezetője ma Donald Trump, a republikánus elnökjelölt kampányfőnöke, a győzelem keserédes a magyar miniszterelnök számára, mert a szavazók „apátiája” miatt alacsony volt a részvétel. A Breitbart londoni magyarokkal beszélt a választás napján, akik elmondták: Orbánt támogatják, de amiatt aggódnak, hogy a kvótanépszavazós retorika túl hosszan tartott.

France 24: csökken Orbán befolyása Brüsszelben

Csapás érte vasárnap Orbán Viktort és az Európai Unió ellen folytatott lázadását – írja a France24 angol nyelvű oldala. Az elemzés szerint az érvénytelen népszavazás csökkentheti a magyar miniszterelnök befolyását és erejét Brüsszelben, amikor az uniós migrációs politika megváltoztatását követeli.

NYT: csak találgatni lehet, most mit lép Orbán

Az amerikai The New York Times helyszíni beszámolójában azt hangsúlyozza: a népszavazási kérdés, illetve a kampány nem részletezte, mi lesz az igen vagy a nem szavazatok esetleges győzelmények a következménye, így csak találgatni lehet, mi lesz Orbán következő lépése. Lehet alkotmánymódosítás vagy előre hozott választás is.

A tudósítás hangsúlyozza: miközben Orbán nagyobb függetlenséget akar Brüsszeltől, nem akarja, hogy elapadjon az unió felől érkező, életbevágóan fontos pénzcsapot. A lap szerzője azon is elmorfondírozik, hogy még a magyar elemzők sem tudják biztosan, vajon most majd Orbán "ostrom alá veszi" Brüsszelt, vagy a népszavazás nem volt más, mint a kormány belpolitikai támogatottáságának növelésének nagyon drága kísérlete.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.