Nem sikerült a magyar és a szlovák szélsőjobb közös akcója

Nem engedélyezte a szlovák rendőrség a bevándorlás, valamint a helyi menekülttábor megnyitása ellen tiltakozó menetet, amelyet a szélsőséges Mi Szlovákiánk Néppárt (LS NS) szervezett Bősön. A Nagyszombatból (Trnava) a dél-szlovákiai nagyközségbe gépkocsikkal, motorkerékpárral, továbbá különbusszal érkező demonstrálókat nem engedték be a településre.

Marian Kotleba pártvezetőt (aki Besztercebánya megye elnöke is) a rendőrség kedd délután kihallgatásra idézte be, mert a szlovák antifasiszta felkelés évfordulóján fekete zászlókat tettek ki a megyeházára. Néhány óra múlva távozhatott. Értesüléseink szerint nem jutott be Bősre a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom több anyaországi szimpatizánsa sem, viszont a felvidéki szervezetük mintegy ötven tagjának sikerült kijátszani a rendőri ellenőrzést. Ők a leendő menekülttábor előtt tüntettek.

Mintegy fél óra múlva a rendőrök őket is távozásra szólították fel. Dobay Gergely, a vezetőjük szlovákiai újságíróknak elmondta, hogy ugyan komoly nézeteltérései vannak Marian Kotlebával, de ezúttal közös ügyről van szó, hiszen hasonlóak a sorskérdéseink és „ugyanazt a levegőt szívjuk”. – Nem érhette volna az a szégyen a csallóközi magyarságot, hogy egy szlovák párt szimpatizánsai tüntessenek értünk. Ezért akartunk csatlakozni hozzájuk – közölte.

A HVIM szimpatizánsai a bősi menekülttábor előtt
Somogyi Tibor

Bősre az osztrák–magyar kormányközi egyezség alapján augusztusban 250, szeptemberben pedig ugyanennyi menekült érkezhet. Mindannyiukat a vízerőmű felújított egykori munkásszállójában helyezik el, ahol addig tartózkodnak majd, ameddig Ausztriában nem döntenek menekültjogi kérelmeikről. Azután mindannyian visszatérnek a szomszédos országba. Az egyezséget két évre kötötték, de indokolt esetben öt évre is meghosszabbítható. Egyelőre azonban egyetlen migránst sem szállítottak az osztrákok a dél-szlovákiai nagyközségbe.

Ahol a lakosság elsöprő többsége augusztus elején helyi népszavazáson tiltakozott a menekülttábor megnyitása ellen. A voksolás eredményét azonban a szlovák kormány nem vette figyelembe. Robert Kalinák belügyminiszter mindössze annyit ígért meg, hogy megerősítik a helyi rendőrőrs létszámát, és egyéb biztonsági intézkedéseket is foganatosítanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.