Megakadályozhatták volna a halálos klubtüzet

Csaknem egy hónappal a bukaresti Colectiv klubban bekövetkezett tragédia után felfüggesztették tisztségéből a fővárosi katasztrófavédelem vezetőit. Az érintettek ellen eljárás indult, amelynek többek között azt kell kiderítenie, hogy miért nem vizsgálták át a klubot, noha értesültek róla, hogy a szórakozóhelyen koncertet szerveznek nagyszámú résztvevővel.
Az már közvetlenül a hatvan halálos áldozattal járó katasztrófa után kiderült, hogy a Colectiv klub nem rendelkezett tűzrendészeti engedéllyel. A katasztrófavédelem illetékesei akkor azzal védekeztek, hogy erre elvileg nem is lett volna szükség, mivel a tulajdonosok nyolcvan ülőhelyes szórakozóhelyet jelentettek be.

Csakhogy kiderült, hogy egy hónappal a tragédia előtt a katasztrófavédelem központjába bejelentés érkezett egy tömegrendezvényről, az ügyeletes továbbította is a dokumentumot az illetékes bukaresti felügyelőséghez, amely azonban nem szállt ki a helyszínre, sőt, nyilvántartásba sem vette a klubot.

A Gazeta Sporturilor című lap tényfeltáró cikke szerint a katasztrófavédelmet szeptember 23-án értesítette faxon az Emagic rendezvényszervező iroda, hogy szeptember 25-én és szeptember 26-án a Colectiv klubban, illetve klubnak helyet adó épület első emeletén rockfesztivál zajlik, amelyen becslések szerint 2000 ember vesz majd rész, és szükség lesz a tűzoltók jelenlétére. Az újságírók szerint, ha a tűzoltók kiszállnak a helyszínre, ahogy az kötelességük lett volna, könnyen kiszúrhatták volna, hogy a Colectiv klub tűzveszélyes, így pedig elkerülhető lett volna tragédia.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.