Leállíthatta volna Blair az iraki háborút?

Tony Blair volt az egyetlen, aki megakadályozhatta volna George Bush volt amerikai elnököt - mondta a The Timesnak Kofi Annan.

Az egykori ENSZ-főtitkár, aki memoárkötetének megjelenése alkalmából adott interjút a tekintélyes konzervatív brit napilapnak, kijelentette: véleménye szerint ha a volt munkáspárti brit miniszterelnök az iraki háború kitörése előtt azt mondja Bushnak, hogy "George, itt most elválnak útjaink (...) egyedül kell cselekedned", azzal elejét vehette volna az inváziónak.

Ez időt adott volna az amerikaiaknak, hogy nagyon komolyan átgondolják a dolgot, és felmerült volna bennük a kérdés, hogy "tényleg belevágjunk-e egyedül" - vélekedett Annan. A világszervezet volt vezetője szerint Busht az sem tántorította volna el az iraki katonai beavatkozástól, ha ő, vagy éppen Colin Powell akkori amerikai külügyminiszter lemond. Tony Blair azonban lebeszélhette volna az amerikai elnököt, ha szót emel, tekintettel a két ország közötti "különleges viszonyra", és arra, hogy a nagy országok közül egyedül Nagy-Britannia követte Busht.

A héten jelent meg Jack Straw memoárkötete is, amelyben a Blair-kormány egykori külügyminisztere kifejti: az invázió óta "milliószor" megkérdezték tőle, hogy ha akkor tudta volna mindazt, amit ma, ugyanúgy támogatná-e az iraki háború megindítását, mint annak idején. "Nem, nem támogatnám. Hogyan is dönthettünk volna az iraki invázióról, ha már akkor is tudjuk, hogy nincsenek az országban tömegpusztító fegyverek?" - áll Straw könyvében. A veterán brit munkáspárti politikus szerint ugyanakkor ez a kérdés ma már "céltalan (...) vég nélkül ezen gondolkodom, és arra a következtetésre jutottam, hogy a háborút pártoló döntésemet az akkor rendelkezésre álló legjobb bizonyítékok alapján hoztam meg".

Kadhafi Szaddám sorsa nyomán kaphatott észbe

Straw szerint Irak ma jobb hely, mint a néhai elnök, Szaddám Huszein rezsimjének idején volt. Az iraki gazdaság teljesítménye tavaly 9,6 százalékkal nőtt, a közszolgáltatások "drámai mértékben" javultak, 2003-ban csak 13 millió iraki jutott hozzá tiszta ivóvízhez, ma már 22 millió embernek van biztonságos vízellátása, a csecsemőkori halálozási arány pedig kevesebb mint a felére csökkent - sorolja könyvében a brit politikus. A volt külügyminiszter szerint Szaddám Huszein a beavatkozás nélkül előbb-utóbb újraindította volna fegyverfejlesztési programját, és még akár a környező arab országokban nemrég elindult politikai fordulat ellen is felléphetett volna. Straw véleménye szerint Kadhafi néhai líbiai vezetőt is az vette rá tömegpusztító fegyverfejlesztési programjának békés feladására 2003-ban, hogy a nyugat annak idején megmutatta: kész hadba vonulni Irak ellen ugyanilyen fegyverek ügyében.

Maszk egy, az iraki brit szerepvállalás elleni korábbi tüntetésen. A volt kormányfő kitartott
A demonstrator wears a Tony Blair mask outside the Queen Elizabeth II Conference Centre, in central London January 21, 2011. Former British Prime Minister Tony Blair will appear on Friday before an inquiry into the Iraq War, headed by former civil servant John Chilcot, for a second public grilling to clarify earlier evidence detailing his reasons for joining the controversial invasion. REUTERS/Andrew Winning (BRITAIN - Tags: POLITICS CONFLICT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.