galéria megtekintése

Még egy ENSZ-iskolát ért támadás a Gázai övezetben

1 komment

NOL

Tizenhatan vesztették életüket, és kilencvenen sérültek meg. Izrael délután négyórás humanitárius tűzszünetet hirdetett.

Egy sérült palesztin gyereket tart nagyanyja egy gázai kórház előtt
Egy sérült palesztin gyereket tart nagyanyja egy gázai kórház előtt
Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
Újra ENSZ-iskolát ért támadás a Gázai övezetben, ahol tizenhatan meghaltak, kilencvenen pedig megsérültek, amikor az izraeli erők a Gázaváros melletti Dzsabalíjában eltalálták az ENSZ egyik palesztinoknak menedéket adó lányiskoláját.

A keddről szerdára virradó éjjel már a második volt, amelyen Izrael fokozott erővel, folyamatosan támadott célpontokat a Gázai övezetben. Összesen 48-an vesztették életüket a légicsapások és a tüzérségi támadások során. Szerdán egy támadásban egy Han Júnisz-i családnak hét, egy másiknak tíz tagja vesztette életét. Palesztin szélsőségesek eközben páncéltörő rakétákkal támadtak egy izraeli egységre, amely a tűzharcban segítségül hívta a légierőt, és együtt végeztek a Hamász tíz emberével.

A dzsabalíjai támadás néhány nap alatt már a második volt, amikor az izraeli erők ENSZ-létesítményre mértek csapást. A múlt héten tizenöten életüket vesztették és 200-an megsérültek amiatt a lövedék miatt, amely a világszervezet szintén menekültszállóként működő Beit Hanún-i létesítményét érte. Az áldozatok nagy része – írja a Guardian – az iskola játszóterén várakozó menekült volt. Izrael ebben az ügyben egy „eltévedő" lövedékre hárította a felelősséget, azt állítva, hogy a támadás pillanatában a játszótér üres volt.

 

A palesztin szélsőséges szervezet, a Hamász rakétatámadásai miatt elindított izraeli hadművelet, a Protective Edge halálos áldozatainak a száma a Gázai övezetben már 1284-nél jár, azóta pedig, hogy az izraeli hadsereg július 18-án szárazföldi offenzívát is indított, 53 katona esett el a Hamász egységeivel vívott harcok során.

Ahogy a múlt heti miatt, az izraeli hadsereg belső vizsgálatot indított a dzsabalíjai incidens után is. A hadsereg közlése szerint a Hamász támadásokat indított egy, a lányiskola mellett kiépített állásából.

Az áldozatok jelentős része polgári személy, és bár a nyugati közvélemény kezd egyértelműen Izrael ellen fordulni a Protective Edge rengeteg civil áldozata miatt, a hadművelet maga mögött tudhatja az izraeliek támogatását. A 10-es csatorna televízió megbízásából készült felmérés szerint az országlakók mintegy 86 százaléka nemcsak támogatja a Hamász elleni fellépést, de folytatni is akarja, és nem akar tűzszünetet a jelenlegi helyzetben. A megkérdezetteknek mindössze a két százaléka foglalt állást egyértelműen a Protective Edge ellen.

Tűzszünet egyébként a láthatáron sincs. A közvetítési kísérletek során Egyiptom és az Egyesült Államok is előállt már egy-egy javaslattal, de ezt a Hamász, illetve Izrael lesöpörte az asztalról. Szerdán Phil Hammond brit külügyminiszter interjúban ismerte el, hogy nem közelednek az álláspontok a palesztin és az izraeli részről megfogalmazott előfeltételek miatt. A Hamász a Gázai övezet elleni blokád feloldását követeli a fegyvernyugvásért, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormánya pedig azt szeretné, ha a palesztin szélsőségesek leállnának a zsidó állam elleni rakétatámadásokkal.

Az izraeli golani dandár katonái az egyik bevetés előtt
Baz Ratner / Reuters

„Mind a két félnek azt mondjuk, amit az ENSZ mond és amit a nemzetközi közösség is mond, hogy a humanitárius szükség az első, a legfőbb szempont, amely miatt meg kell állítani a vérfürdőt, és feltétel nélküli tűzszünetet kell kötni” – fogalmazott Hammond a Sky Newsnak adott interjújában.

A spanyol film nagyjai – köztük az Oscar-díjas Javier Bardem, a felesége, Penelopé Cruz és a rendező Pedro Almodóvar – szerdán nyílt levelet írtak, amelyben Izrael elítélésére szólítják fel az Európai Uniót.

Szerdán az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezetének, az UNRWA-nak az egyik kocsiját találták el, amelyben öten – egy professzor és a testvére, illetve három másik ember – halt meg. Az UNRWA-nak eddig négy munkatársa halt meg a különféle izraeli támadásokban.

Pierre Krähenbühl UNRWA-főmegbízott szerint a dzsabalíjai összesen a hatodik támadás volt, amely izraeli részről ENSZ-létesítményeket ért a Protective Edge három hete alatt.

Szerda délután Izrael bejelentette, hogy humanitárius okokból négy órára felfüggeszti a Gázai övezet bombázását - jelentették be Jeruzsálemben egy katonai közleményben. A tűzszünetet Izrael az ENSZ közel-keleti küldöttje, Robert Serry kérésére fogadta el, de azokra a területekre nem érvényes a humanitárius nyugalmi időszak, ahol a Gázai övezet határa alatt izraeli területre vezető palesztin alagutak feltárása és felszámolása folyik. Szami Abu Zuhri, a Hamász szóvivője a Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet szerint kijelentette, hogy az Izrael által elfogadott fegyvernyugvásnak nincs jelentősége, mert nem vonatkozik a Gázai övezet határvidékére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.