Büntetőeljárás Janukovics ellen az öncélú alkotmánymódosításért

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) és a főügyészség büntetőeljárást indított az Oroszországba menekült megbuktatott államfő, Viktor Janukovics és azon alkotmánybírák ellen, akik megszavazták az alkotmány illegitim módosítását 2010-ben.

A volt ukrán elnök és az alkotmánybírák ellen a vád hatalommal való visszaélés és összeesküvés az alkotmányos rend megváltoztatására.

Az ukrán parlament a narancsos forradalom után, Viktor Juscsenko elnöksége alatt 2005-ben úgy módosította az ukrán alkotmányt, hogy jelentősen korlátozta az elnöki jogköröket a törvényhozás javára. 2010-ben viszont - miután Janukovics került hatalomra - az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a módosításokat. Így Janukovics ismét olyan széles elnöki hatalmat élvezhetett, mint Juscsenko elődje, Leonyid Kucsma exállamfő.

A büntetőeljárás megindításáról először Karl Voloh, az igazságügyi minisztérium mellett működő civil tanácsadói testület tagja adott hírt a nap folyamán a Facebook közösségi portálon keresztül. A társadalmi aktivista kijelentette, hogy több, eddig érinthetetlen magas rangú tisztségviselő ellen indul hamarosan büntetőeljárás. Megemlítette Szerhij Ljovocskin dúsgazdag üzletembert, Janukovics elnöki adminisztrációjának volt vezetőjét és volt helyettesét, Andrij Portnovot. Részleteket ugyanakkor nem hozott nyilvánosságra.

A 2014 februárjában eltávolított Viktor Janukovics államfő ellen már több bűnvádi eljárást is indított az ukrán főügyészség. Hatalommal való visszaéléssel és tömeggyilkosságban való részvétellel vádolják a Majdan-tüntetők lelövetéséért. Vádolják még az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére, megváltoztatására és az államhatalom megszerzésére irányuló cselekmények elkövetésével.

Janukovics a jelenlegi sajtóinformációk szerint egy Moszkva környéki luxusvillában él.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.