Még egy amerikai túszt végzett ki az IS

Egy internetre feltöltött videó tanúsága szerint Abdul-Rahman Kassiget lefejezték. A férfi kivégzését az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is elítélte. Kassingen kívül eddig négy nyugati túszt fejeztek le az Iszlám Állam (IS) szélsőségesei.
Kassiget tavaly ejtette túszul a szunnita radikális csoport. A fiatal férfi segélyeket szállító önkéntesként dolgozott Szíriában. Mielőtt áttért volna az iszlám vallásra, Peter Kassigként volt ismert.

BBC szerint a felvételen az látszik, ahogy maszkot viselő IS-tagok egy levágott fej körül állnak. A videóról még nem sikerült kideríteni, hogy azon valóban az amerikai férfi szerepel-e.

Az Irak és Szíria nagy területeit ellenőrző szunnita szélsőségesek korábban több amerikai és brit túszukat is lefejezték már. Legutolsó áldozatuk októberben a brit Alan Henning volt. Az ő lefejezsééről készített IS-videón a szunnita szélsőségesek Kassiget a következő lefejezésre váró túszként mutatták be.

Kassig leszerelt katonaként szegődött el segélyeket szállítani Szíriába. Huszonhat éves volt, korábban harcolt az iraki háborúban. A leszerelés után egészségügyi tanulmányokat végzett és 2012 májusában Libanonba utazott. A határ menti kórházakban palesztin majd később szíriai menekülteket kezelt. Ugyanebben az évben létrehozott egy segélyszervezetet, majd a szír-török határ közelébe költözött. A férfit 2013-ban fogták el iszlám szélsőségesek.

Kassig, az IS újabb áldozata
Peter Kassig
AFP PHOTO / Kassig Family handout / AFP

A férfi családja Indiana államban lakik. Az utolsó levelet a múlt hónapban kapták a fiuktól. Kassig ebben azt írja, túszként a stressz és félelem az amit nagyon, hihetetlenül nehéz elviselni. „Ne aggódj apa, ha én elmegyek, nem fogok semmire sem gondolni, csak arra ami igaz. Hogy te és anya szerettek engem” – fogalmazott. Egy időn át a cellatársa volt Steven Sotloffnak, annak az amerikai újságírónak, akit a szunnita szélsőségesek szeptember 2-án gyilkoltak meg.

Az amerikai Fehér Ház nyilatkozatban ítélte el a férfi meggyilkolását: Az amerikai hírszerzés a lehető leggyorsabban dolgozik, hogy megállapítsák az internetre feltöltött videó hitelességét. Ha valódi a felvétel, akkor döbbenten állunk a fiatal önkéntes brutális meggyilkolása előtt, és legmélyebb részvétünket tolmácsoljuk a család és a barátok számára. - mondta a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

A brit miniszterelnök is elítélte az IS által elkövetett gyilkosságot. David Cameron a Twitteren azt írta, hogy elborzadt Abdul-Rashman Kassig hidegvérű meggyilkolásának hallatán. "Az IS újra megmutatta romlottságát. A gondolataim az ő családjával vannak." - fűzte hozzá Cameron.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.