Médiatörvények: most az Európai Bizottságon a sor

Az Európai Uniónak nyomon kell követnie, hogy a tagállami médiatörvények változása maga után vonja-e a kormányok fokozott beavatkozását a híradásokba az Európai Parlament kedden elfogadott állásfoglalása szerint.

A romániai liberális képviselő, Renate Weber által jegyzett dokumentum az Európai Bizottságot, az Alapjogi Ügynökséget, és/vagy az Európai Egyetemi Intézet tömegtájékoztatás szabadságával és sokszínűségével foglalkozó központját bízná meg a felügyelettel és a rendszeres jelentéskészítéssel. Az állásfoglalás szerint az újságírók szabadságának szavatolása érdekében szükség van szerkesztői szabályzatra és az újságírói magatartáskódexre is, továbbá ösztönözni kell az oknyomozó újságírást.

Az állásfoglalás megjegyzi, a médiaágazatnak magának kell felállítania a médiaszabályzó testületet, amelynek minden körülmények között függetlenül kell működnie. Az EP szerint az audiovizuális médiaszolgáltatókra vonatkozó irányelv felülvizsgálata során a jogszabályban helyet kell kapnia a média tulajdonviszonyainak átláthatóságát biztosító rendelkezéseknek. Az állásfoglalás szerint a közmédia vezetőit, valamint az igazgatótanács, a médiatanács és egyéb szabályzó testületek tagjait szakmai érdemeik és tapasztalatuk, nem pedig politikai elkötelezettségük alapján kell kinevezni. A képviselők olyan szabályok megalkotását kérik a tagállamoktól, amelyek garantálják, hogy fennmarad ezen testületek függetlensége. Az állásfoglalást 539 szavazattal, 70 ellenében és 78 tartózkodással fogadták el.

Göncz Kinga, az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságának alelnöke, a parlamenti jelentés szocialista árnyék raportőre a keddi szavazás után megjegyezte, az állásfoglalást nem kis részben a magyar médiaszabályozás ihletett. „Most az Európai Bizottságon a sor, hogy javaslatot tegyen a médiaszabadság tiszteletben tartását biztosító európai lépésekre” – szögezte le a szavazás után Göncz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.