Matteo Renzi az utolsó pillanatban jelenti be a kormánypárt államfőjelöltjét

Az új olasz köztársasági elnöknek a héten kezdődő parlamenti megválasztásán a Demokrata Párt (PD) balközép kormánypárt egyetlenegy jelöltet indít, és a szavazás első fordulóiban üres szavazólappal voksol – jelentette be Matteo Renzi miniszterelnök, a PD főtitkára hétfőn.

Matteo Renzi hozzátette, hogy a PD államfőjelöltjének a nevét csütörtökön jelenti be. Néhány órával azelőtt, hogy a római parlamentben csütörtök délután megkezdődik az új olasz köztársasági elnöknek a megválasztása.

A miniszterelnök a PD képviselőházi és szenátusi frakcióival tartott egyeztetésen mutatta be a kormánypárt elnökválasztási stratégiáját. Az olasz parlamenti hagyománnyal ellentétben a PD a mostani államfőválasztáson több jelölt helyett egyetlenegy személyt indít a január 14-én lemondott Giorgio Napolitano államfő helyébe. Az első három szavazási fordulóban, amikor kétharmados többség kell az elnök megválasztásához, a PD üres szavazólappal voksol. A negyedik fordulótól elegendő az egyszerű többség: ezen a PD már a saját jelöltjére szavaz. Matteo Renzi így próbálja meg elkerülni a PD elnökjelöltjének megbuktatását. A PD főtitkáraként Matteo Renzi az elnökjelölt személyéről az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) elnökével, Silvio Berlusconival is egyeztetett. A PD-FI elnökjelöltet támogatja a kormánypárti Új Jobbközép is (NCD) is.

„Az államfő megválasztása nem a kormányról vagy rólam szóló népszavazás" – figyelmeztette pártjának tagjait Matteo Renzi. Hangsúlyozta, hogy a PD egységes voksa nélkül a balközép párt ismét a 2013-as „szégyenbe" eshet, amikor a PD nem szavazta meg az akkori jelöltjét, Romano Prodi volt kormányfőt, és Giorgio Napolitanót kellett ismét felkérni az újabb államfői mandátum elvállalására.

Matteo Renzi kedden a többi parlamenti párttal egyeztet. Eddig sem a kormány, sem az ellenzék többi pártja nem árulta el jelöltjei nevét.

A köztársasági elnököt a római parlament felső- és alsóházának közös ülésén – továbbá a 20 olasz régió 58 elektorának voksaival – választják meg. A szavazás többfordulós: az 1009 szavazó csütörtökön voksol először, majd pénteken két további szavazást tartanak. Ezen az első három fordulón kétharmados többség kell az új államfő megválasztásához. A szombatra kitűzött negyedik fordulótól elegendő az egyszerű többség. Giorgio Napolitánót 2006-ban a negyedik, 2013-ban a hatodik szavazáson választották meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.