galéria megtekintése

Mindkét fél az amerikaiaktól kapta a fegyvert, most meg egymást lövik

21 komment


Poór Csaba

Az Egyesült Államok aggódik a kurdellenes török hadműveletek miatt. Egy új front kialakulása gyengítené az Iszlám Állam elleni összefogást.

Etnikai tisztogatással vádolta meg a Kurd Népvédelmi Egységeket (YPG) a török külügyminiszter. Mevlut Cavusoglu azt mondta, hogy Észak-Szíriában a kurdok a sajátjaikat telepítik az Iszlám Állam (IS) terrorszervezettől visszafoglalt településekre, noha az onnan elmenekült arab lakosságnak kellene lehetőséget adni a visszatérésre. A törökök 24 óra alatt 61 tüzérségi csapást mértek húsz hadállásra Észak-Szíriában, ám közleményük arról nem szól, hogy az IS vagy az YPG egységei voltak a célpontok.

Török katonai konvoj a török-szíriai határon. Az új front gyengítheti az IS elleni koalíciót
Török katonai konvoj a török-szíriai határon. Az új front gyengítheti az IS elleni koalíciót
Umit Bektas / Reuters

A nyilatkozatok és a hadműveletek szintjén is folytatódik tehát a török-kurd szembenállás, amely elemzők szerint komoly fegyveres konfliktussal fenyeget. Ez pedig nemcsak „másodlagos háborút", újabb frontot jelentene az amúgy is szinte áttekinthetetlen ellentéthalmazból álló szíriai válságban, de gyengítené az IS elleni összefogást és harcot is. Ennek leghatékonyabb résztvevői között ugyanis ott vannak a kurdok és a velük szövetséges, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű koalícióban tömörülő arab milíciák.

 

„Mindkét oldalon az USA-tól kapott fegyverekkel harcolnak egymás ellen" – jellemezte a helyzetet a The Telegraphnak egy amerikai szakértő, arra utalva, hogy a NATO-tag Törökország és a kurdok is Washington támogatását élvezik. Az IS elleni koalícióért felelős amerikai elnöki megbízott közbe is szólt, miután vasárnap a török légierő az YPG feltételezett állásait támadta Észak-Szíriában. Brett McGurk elfogadhatatlannak nevezte az ilyen összecsapásokat. Elemzők úgy tartják, hogy a kurdok elleni hadműveletek Törökországon belül is aktivizálhatják a betiltott Kurd Munkáspártot (PKK).

Törökország ugyanakkor a jelek szerint Oroszország, Irán és az Ankarában egyébként elutasított szír elnök, Bassár al-Aszad kormányának hallgatólagos hozzájárulásával igyekszik fegyverrel gátat szabni a kurdok területszerzésének. Már Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz államfő jó két héttel ezelőtti, szentpétervári tárgyalása után feltételezték, hogy Ankara és Moszkva újabb összeborulása egyfajta „csereüzletet" hozhat. Vagyis az oroszok török kérésre enyhíthetik a szíriai kurdok támogatását, cserébe Törökország puhíthat Aszad-ellenes álláspontján.

Azt nem tudni, hogy született-e ilyen alku, de a kurdellenes török akciókat nem kísérte az amerikaihoz hasonló orosz figyelmeztetés. Igaz, John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteki genfi megbeszélése után a Hürriyet azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy a felek nem támogatják egy szíriai kurd autonómia létrehozását. Lavrov azonban hozzátette: a kurdoknak ott van a helyük a rendezési tárgyalásokon, amelyek beindításáról a pénteki maratoni eszmecserén még nem sikerült egyezségre jutni.

A török egységek – miután a velük szövetséges szíriai lázadók a múlt héten visszafoglalták az IS-től Dzsarablusz határvárost – folytatják a szíriai előrenyomulásukat dél felé, több falut bevettek, és céljuk az SDF kezén lévő Manbidzs városa. Az YPG-t meg is gyanúsították azzal, hogy erősítést indított a településre, ám a kurdok azt állítják, hogy ők – a török és az amerikai sürgetésnek eleget téve – visszavonták egységeiket az Eufrátesz folyó keleti partjára, Manbidzs védelmére pedig más, arab SDF-egységeket küldtek.

Jelen van az IS Bangladesben is

Az amerikai külügyminiszter szerint az Iszlám Állam állhat több bangladesi merénylet mögött. John Kerry Dakkában beszélt erről, ahol július elsején 22 embert – jórészt külföldieket – mészároltak el egy étteremben. Az amerikai politikus hírszerzési és bűnüldözési támogatást ígért a dél-ázsiai országnak, amelynek vezetői viszont azt állítják, hogy ott nincsenek külföldiek, hanem csak „saját nevelésű" terroristákkal kell harcolniuk a hatóságoknak. (Reuters)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.