Orbánnál mintha nem tudná a jobb kéz, mit csinál a bal

Bugár Béla és Berényi József, a felvidéki magyar pártok elnökei lapunk megkeresésére kommentálták Orbán Viktor, a magyar nagykövetek rendkívüli tanácskozásán elmondott, a szlovákiai magyarság autonómiatörekvéseit érintő álláspontját.

Berényi József egyetértett a kormányfő véleményével: „Gyakori konzultációink eredményének is tartom, hogy a miniszterelnök úr rámutatott, az autonómia szó Szlovákiában elriaszt, az önkormányzatiság és a decentralizáció nem annyira. Éppen ezért a Magyar Közösség Pártja (MKP) A szlovákiai magyar közösség megmaradásának és gyarapodásának, valamint Dél-Szlovákia gazdasági felzárkóztatásának intézményi feltételei című, tavaly decemberben is nyilvánosságra hozott dokumentumában többek között a különleges jogkörökkel felruházott regionális önkormányzat létrehozását szorgalmazzuk. ”

„Egyetértünk Orbán Viktorral abban is, hogy a két szomszéd ország elmélyülő gazdasági együttműködése segíthet a szlovákiai magyar nemzetrész gondjainak a megoldásában" – nyilatkozta lapunknak a MKP elnöke.

Berényi az asszimiláció megfékezését tartja fontosnak
Berényi az asszimiláció megfékezését tartja fontosnak

A továbbiakban kifejtette, hogy két évtized múltán felül kellene vizsgálni és a megváltozott körülményekhez igazítani a magyar–szlovák alapszerződést: „Ezt főleg azért tartjuk fontosnak, mert az eltelt időszakban – amely a helyi magyarság 110 ezres lélekszámcsökkenését hozta magával – megváltoztak a felvidéki magyarság megmaradásának alapfeltételei. További asszimilációjuk megfékezése érdekében több intézményre, közösségi és kulturális életük az eddiginél nagyobb támogatására van szükség” – szögezte le a pártelnök.

Bugár Béla viszont úgy vélte, hogy olykor nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal. „Sokáig szorgalmazták főleg Budapestről az MKP autonómiatervezetének mielőbb kimunkálását és nyilvánosságra hozását, amire tavaly decemberben szánták el magukat, most viszont Orbán Viktor azt állítja, hogy a gazdasági kapcsolatok fontosabbak. Ez a történet is azt igazolja, hogy a határon túli magyarok érdekképviselete csak akkor lehet független és eredményes, ha partneri, nem pedig alárendelt viszonyban van a magyar kormánnyal” – nyilatkozta lapunknak a Híd-Most elnöke. 

Bugár elmondta azt is, hogy az általa vezetett politikai tömörülés Szlovákiában az oktatási és a kulturális autonómiát, valamint a magyar hivatalos regionális nyelvvé való nyilvánítását tartja reális lehetőségnek. 

A magyar kormányfő a hétfői tanácskozáson kifejtette, az autonómia joga megillet mindenkit, de vannak korlátok. Orbán Viktor szerint az autonómia szó elriaszt, az önkormányzatiság, decentralizáció nem annyira.

A miniszterelnök szerint lehet engedményeket tenni nyelvi kérdésben, de ezen nem izmoznak. A történelemhamisítás ellen nem érdemes küzdeni, de kell a magyar nyelvű iskolákat támogatni, s az a dolgunk, hogy ahogy mi látjuk a világot, azt írjuk le, civilizáltan, kulturáltan. A gazdasági kapcsolatok fontosabbak. A szoros gazdasági együttműködés előfeltétele a békének – nem feladva semmit, de mást kell előtérbe tolni. Használjuk a vegyesbizottságokat békéltető fórumoknak, ott lehet tárgyalni, megbeszélni, és ezt forszírozni kell. „Ezt a kifinomultabb megközelítést javaslom a nemzetpolitikában” – mondta a tanácskozáson Orbán.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.