Máris fúrják Kiskát

A kormánypárti Smer táborában máris igyekeznek szűkíteni borsot törni Andrej Kiska megválasztott államfő orra alá.

Kényelmes képviselőházi erőfölényüket kihasználva alig ismert, viszont Robert Fico kormányfő híveként számon tartott alkotmánybíró-jelöltekre voksoltak nemrég.  A kellő szakmai és morális tekintélynek örvendő, a taláros testület további pártatlanságát szavatoló személyiségekeket kivétel nélkül elgáncsolták.

Kedvet kapott ettől Stefan Harabín, a Legfelsőbb Bíróság elnöke is. Május elejére összehívta a Bírói Testületet, amellyel levélben már közölte, hogy még öt évig maradna ezen a poszton. Mivel a tagokat ő nevezte ki, a választás eredménye nem kétséges.

De a folytatás már nem ennyire egyértelmű. Ugyanis Andrej Kiska többször kijelentette, hogy morális okok miatt nem hajlandó őt kinevezni. Ezért csupán akkor van esélye a maradásra, ha a jelenlegi elnök erősíti meg őt mostani tisztségében.

Csakhogy Ivan Gasparovic június 15-én távozik a posztjáról. Stefan Harabin jelenlegi megbizatási ideje azonban csak nyolc nappal később jár le. Ezért a legtöbb pozsonyi alkotmányjogász szerint kizárólag az új elnök dönthet erről a posztról.

Amikor morális kifogásokról beszél, Kiska többek között arra gondol, hogy Harabín köztudatottan tegező viszonyban volt Baki Szadiki koszovói drogbáróval. Szadiki éveken át a tátrai luxusvillájából intézte a Törökországból Nyugat-Európába csempészett, a feketepiacon sok millió eurót fialó kábítószerek értékesítését. A drogbárót egyszer már felmentette a szlovákiai bíróság, és csak a közvélemény nyomására ítélték el, ezúttal huszonkét évnyi börtönbüntetésre.

Felháborító esetek - köztük Malina Hedvig nyolc esztendős kálváriája és az ellene indított vádemelési javaslat - tömege igazolja, hogy Legfelsőbb Bíróság elnöke és cinkostársai milyen mélyre züllesztette a szlovákiai igazságszolgáltatást. Ezért mindenki feszülten várja, miként dönt a leköszönő elnök.

Vajon az utolsó lépése is elfogult lesz-e, vagy egy évtizedes ténykedésének végén legalább egyszer szembeszegül-e a Smer-SD holdudvarának érdekeivel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.