galéria megtekintése

Marion Le Pen köztársasági frontja

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 15. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Több kétes pártfinanszírozási ügy „ráéghet” még Marine Le Penre, akinek azonban radikális programváltással sikerült apja antiszemita, idegengyűlölő pártját középre vinnie. A Nemzeti Front ma már a francia köztársaság, így a világi állam és a szuverenitás védelmezőjeként tünteti fel magát.

A nagypapa kedvence, aki ügyesen manőverezik a családi viszályban, mindkét oldal felé közvetít üzeneteket – így jellemzi a Franciaországgal foglalkozó politológus, Soós Eszter Petronella a Le Pen família harmadik generációjához tartozó Marion Maréchal-Le Pent. Azt a huszonöt éves jogászt, aki 2012 óta a Nemzeti Front (FN) kevés nemzetgyűlési (parlamenti) képviselőinek egyike, s aki a pártalapító nagypapa, Jean-Marie Le Pen, valamint nagynénje, a jelenlegi pártelnök, Marine Le Pen között próbál egyensúlyozni.

Marine Le Pen (balra) és apja a Nemzeti Front múlt novemberi tanácskozásán.
Marine Le Pen (balra) és apja a Nemzeti Front múlt novemberi tanácskozásán.
Robert Pratta / Reuters

A családi háborúban Jean-Marie hátrált egyet: a decemberben esedékes regionális választásokon unokája, Marion javára lépne vissza a közel ötmillió lakosú Provence-Alpok-Azúr-part térségben. A döntést a közvélemény-kutatások is indokolhatták. Az FN szavazóinak kétharmada úgy gondolja, hogy a 86 éves veteránnak ideje lenne visszavonulnia. Az FN-től eddig idegenkedők döntő része erre a pártra adná voksát, ha az algériai háborút megjárt egykori ejtőernyős kivonná magát a frontvonalból.

 

Ez akár négyszázalékos szavazatpluszt is hozhat a Nemzeti Frontnak, amely a márciusi megyei választásokon a voksok több mint negyedét szerezte meg. Amióta 2011 januárjában Marine átvette apjától az irányítást, a karizmatikus és a demagógiát roppant ügyesen becsomagoló pártelnök a szélről középre kormányozta az FN-t. A „modernizálás” részeként sikerült a köztársaság értékei, így például az iszlám térhódításával szemben a világi állam védelmezőjeként feltüntetni a pártot.

Az FN egyik bázisát adó fundamentalista-katolikus körökkel szembement az abortusz vagy a melegházasság ügyében – hangoztatta Soós Eszter Petronella. A változást jól jelzi, hogy az FN egyik alelnöke köztudottan meleg férfi, miközben Jean-Marie Le Pen a zsidózás mellett a „buzizástól” sem idegenkedett. A középre húzás jegyében Marine gesztusokat tett a 600 ezres franciaországi zsidó közösségnek, jelezve: igazából az FN tudja őket megvédeni a radikális muzulmánok támadásaitól.

Marion Maréchal-Le Pen a Nemzetgyűlésben. Az unokahúg konzervatívabb, mint a nagynénje.
Marion Maréchal-Le Pen a Nemzetgyűlésben. Az unokahúg konzervatívabb, mint a nagynénje.
Charles Platiau / Reuters

Az átalakulás része, hogy Marine Le Pen központi témává tette a gazdasági és szociális kérdéseket. Ezzel a hagyományos kiskereskedői, kisiparosi rétegeken túl a munkásokat és nem utolsósorban a női szavazókat is meg tudja szólítani. – Elvált asszonyként nem játssza meg a konzervatív úrinőt. Távol tartja magát, hogy beleszóljon a magánéletbe. Ahogy „lenyeli” az abortusz ügyét, nem bántja az egykori szocialista Jospin-kormány által bevezetett, főleg a fiatalok körében népszerű regisztrált élettársi kapcsolatot sem – mutatott rá a kutató.

Az FN zavaros pénzügyei, így a kilencmillió eurós orosz hitel azonban még sok fejfájást okozhatnak. Az ügyészség legalább három ügyben vizsgálódik, s a legrosszabb forgatókönyv az lenne, ha az eljárás a 2017-es elnökválasztási kampányra jutna oda, hogy Marine Le Pent tanúként hallgatnák ki valamelyik kétes pártfinanszírozási ügyben. Soós Eszter Petronella szerint Marine Le Pen veszélyessége abban rejlik, hogy felismerte: a törésvonalak már nem gazdasági, hanem kulturális értelemben húzódnak.

A globalizációval, a bevándorlással, a gazdasági válsággal, az identitással, az iszlámmal kapcsolatos félelmek „tömböt alkotva” összekapcsolódnak az emberek fejében. Ehhez jön az, hogy a 46 éves pártelnök a De Gaulle-i hagyományok követőjeként az Európai Unió és a közös valuta ostorozásával, a monetáris önállóság visszakövetelésével a francia füleknek oly kedves szuverenitás védelmezőjeként állítja be magát.

Míg a francia baloldal továbbra is elzárkózik attól, hogy politikai vitát kezdjen, és ezzel „normalizálja” a valóságban már harmadik politikai erővé előlépett FN-t, a konzervatívok másként reagálnak. A volt államfő, Nicolas Sarkozy vezette Népi Mozgalom Unió (UMP) május végén nevet változtat. A Les Républicains (A republikánusok) elnevezéssel vissza akarják nyerni a köztársasági értékek képviseletét. Mindez persze nem pótolja, hogy az FN-t csak érvekkel lehet leleplezni. Például azzal, hogy a frank visszahozatalával mennyit veszítene versenyképességéből a francia gazdaság, s milyen drámaian csökkenne az életszínvonal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.