galéria megtekintése

A szlovák szélsőjobb csak átgázolna Magyarországon, egy felvidéki magyar akasztana is

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 07. számában
jelent meg.


Szilvássy József, Pozsony
Népszabadság

Iskolákban szervez „hazafias” katonai foglalkozásokat a szlovák szélsőjobboldal. Egyik vágyuk a Magyarországon átmenő „folyosó” a déli szláv testvérek felé, a hülyeség pedig ragad, felvidéki magyarok is hangoztatnak megdöbbentően szélsőséges nézeteket. Van, aki a Charlie Hebdo elleni merénylethez hasonlóra buzdít a pozsonyi Új Szó szerkesztősége ellen.

Új kísértet járja be Szlovákiát, ezúttal a szélsőjobbosok kísértete – figyelmeztetett a pozsonyi közrádióban Fedor Gál, az egyik szlovákiai rendszerváltó. Ugyanis az elmúlt hónapokban a Mi Szlovákiánk Néppárt (LS-HZDS) agresszív iszlám- és migránsellenes tüntetéseket szervezett, amelyeken Marian Kotleba – aki elvárja, hogy Vezérnek szólítsák – több ezer jelenlévő előtt

„Tiszta fehér, uniómentes Szlovákiát!"

jelszóval köszönt be. Legutóbb így tett Bősön is, ahol azonban csupán tucatnyi vele érkezett híve, valamint néhány hatvannégy vármegyés tapsolt neki.

 

Kotlebát másfél éve megválasztották Besztercebánya megye elnökének. Elemzők szerint főleg azért, mert abban a régióban a legmagasabb a munkanélküliek aránya, és jelentős a romák lélekszáma. Sokan elhitték neki, hogy legfőbb célja a cigánybűnözés visszaszorítása, mert a „jólét" e térségben csak úgy teremthető meg, ha az „élősködőket" börtönbe zárják. Kotleba a fasiszta Jozef Tiso gyakorlatát követve, az egykori Hlinka-gárda mintájára megalapította az LS NS félkatonai szervezetét, a Vzdort (Dac), amelynek mára több tucat helyi szervezete van. Gyakorlatoznak, ideológiai előadásokat hallgatnak, és ők a migránsellenes demonstrációk főkolomposai.

Néhány hete derült ki, hogy a szlovák hivatásos katonák közül nem mindenki tartja be azt a követelményt, hogy nem politizálhat. Jozef Zarnovican, a Szlovák Katonák Társulásának (ASV) elnöke nyílt levélben vonta felelősségre Andrej Kiska államfőt, aki bírálta Vlagyimir Putyin politikáját és Ukrajnával szimpatizál. Ráadásul felajánlotta a NATO-nak, hogy Poprádon létesítsenek fegyverraktárt, amely miatt Zarnovican szerint Szlovákia Oroszország katonai célpontjává válhat. „Ezennel felszólítom, hogy e ballépéseitől a hadsereg főparancsnokaként utólag határolódjék el, különben hazaárulásért feljelentem önt a kassai székhelyű Alkotmánybíróságon" – írta általános megdöbbentést keltve. A köztársasági elnök azonban válaszra sem méltatta.

Kotleba mozgalmának zöld zászlajával
Kotleba mozgalmának zöld zászlajával
Forrás: Facebook

Érdeklődésünkre Stefan Zemanovic, a pozsonyi védelmi tárca szóvivője annyit közölt, hogy nem nyújthat semmiféle tájékoztatást, ameddig az ügyet vizsgálják. Még arról sem, hogy vajon az ASV, amely hivatalosan civil szervezet, valóban az oroszbarát szlovák nacionalista katonák gyűjtőhelye-e, ahogy azt több szakértő tudni véli.

Nem volt hajlandó kommentálni azt az oknyomozó riportsorozatot sem, amely egy másik félkatonai szervezet, a Szlovák Újoncok (Slovenskí branci) titkos iskolai aktivitását leplezte le. Internetes portáljukon társalapítóként szerepel Michal Feling tizedes. A nyitrai légvédelmi alakulat katonája büszkén állítja, hogy a Sztyjág (Lobogó) nevű orosz félkatonai szervezet vezetőitől kapott kiképzést, harcművészetet pedig ugyancsak az ottani Sztyenka (Fal) csoportosulásban tanult. Újságíróknak azt bizonygatta, hogy

csupán hazafiasságra, fegyverforgatásra nevelik a szlovák gimnazistákat, amire mostanság különösen nagy szükség van.

És főleg lesz – tette hozzá, az állítását név nélkül nyilatkozó növendékek cáfolták: többek között túlélési technikákat tanultak, a Nagyszláv Birodalom visszaállításának, valamint a szlovákság és a délszlávok közötti „folyosó" megteremtésének fontosságáról győzködték őket. Az utóbbi persze Magyarország területén menne keresztül.

Oknyomozó újságírók megszólaltatták az érintett iskolák igazgatóit, akik kivétel nélkül azt állították, hogy fogalmuk sem volt, mi zajlott a hazafias nevelésnek nevezett foglalkozásokon. Sok szülőt Juraj Draxler oktatásügyi miniszter langyos magatartása háborított fel, mert csupán levélben szólította fel őket, hogy legyenek éberebbek, amivel ő is bagatellizálta a terjedő szélsőjobbos veszélyt.

„Charlie Hebdót az Új Szónak!"

A Fedor Gál által említett kísértet a felvidéki magyarokat sem kerülte el. A parameter.sk hozta nyilvánosságra Fehér Istvánnak, a révkomáromi Selye János Gimnázium tanárának Facebook-bejegyzéseit, amelyek szerint a menekültekbe rúgó László Petra „bátor hölgy", illetve a Szeged-csanádi püspök „jól kioktatta" Ferenc pápát. Üzent azoknak a magyar baloldali értelmiségieknek is, akik levelet írtak Angela Merkelnek: „Hazaárulásért kötél, jobb esetben golyó jár. Remélem, ezek a cionista férgek ki fogják érdemelni." Andruskó Imre igazgató mindezt magánvéleménynek minősítette.

Ugyancsak megrökönyödést váltott ki Könözsi László volt agrárállamtitkár, a Magyar Közösség Pártja érsekújvári járási elnökségi tagja, akinek bejegyzése szerint a pozsonyi Új Szó „veszélyes a magyar nemzetre, nemzeti kisebbségünkre; nincs nagyobb pusztító erő Felvidéken mint ők. Csak drukkolni lehet, hogy valamilyen hazafias csoport rendez ott végre egy Charlie Hebdót!" Berényi József pártelnök azzal mentegette, hogy Könözsi

valószínűleg nem volt teljesen józan, amikor ilyeneket írt. Állítólag már megbánta tettét

– ezért nem fogadta el a lemondását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.