galéria megtekintése

Már nincs hely a halottaknak

0 komment

NOL

A dél-koreai kompbaleset áldozatainak a száma hivatalosan 150-nél jár. A ravatalozók megteltek.

Hivatalosan már 150 halálos áldozata van az egy héttel ezelőtti dél-koreai kompbalesetnek. Hatósági közlések szerint az egy héttel ezelőtt az oldalára fordult és elsüllyedt Sewolon utazók közül még 150-et keresnek. Értük a búvároknak már a kabinokba kell betörni. A fedélzeten lévő 476 emberből 323-an egy anszani gimnázium diákjai voltak. Az ő háromnegyedük halott vagy eltűnt. A többi 153 kétharmadát sikerült biztonságba helyezni. Arra, hogy túlélőket találnak, már nincs remény, a kompon ugyanis nem maradt olyan helyiség, amelyben bent szorulhatott volna némi levegő.

Merülésre készülő bűvárok. Túlélőket már aligha találnak
Merülésre készülő bűvárok. Túlélőket már aligha találnak
/ Reuters

Anszan a főváros, Szöul mellett fekszik. Bár a halálos áldozatoknak a fele még nincs meg, az anszani ravatalozókat már megtöltötték az eddig előkerültek. Oh Szang Jon, a mentést irányító kormányzati katasztrófa-elhárítási központ vezetője szerint a hatóságoknak nemsokára a közeli városokban lévő ravatalozókat is ki kell nyittatniuk a folyamatosan érkező halottak miatt. Dzsindo szigetén – ahova az áldozatokat a Sewolról először viszik – most hangosbemondókon adnak személyleírást azokról, akik éppen megérkeztek. A kétségbeesett hozzátartozók rohanva mennek értük. Az anszani gimnázium egyik aligazgatója felakasztotta magát Dzsindón azután, hogy evakuálták.

 

Azonosítás után
Azonosítás után
Kim Kyung-Hoon / Reuters

A Sewol az Incseonból a déli Dzsedzsu szigete felé tartó 14 órás út vége előtt három órával borult fel egy tapasztalatlan, a helyi vizeket nem ismerő harmadtiszt irányítása alatt. Rá a már szombaton őrizetbe vett kapitány, Li Dzson Szeok bízta rá a kompot. A 69 éves Li már bocsánatot kért a baleset miatt, de ez aligha csillapítja a dühöt és a szégyent, amelyet Dél-Koreában most elnöki szinten is éreznek, a borulás után ugyanis az irányítás arra utasította a fedélzeten lévőket, hogy maradjanak a helyükön és nem meneküljenek. Bár Li szerint a komp dőlésszöge miatt veszélyes lett volna a vízbe ugrani, a hozzátartozók és a szakértők is azt mondják, hogy ez rengeteg ember életét menthette volna meg. Az interneten több filmfelvétel is terjed, amelynek a tanúsága szerint a már mentőmellényben ülő utasok megszeppenve, az arcukon látható halálfélelemmel engedelmeskednek a maradásra adott parancsnak. Sokan bírálják a katasztrófa-elhárítást is, amiért a mentők csak 53 perccel az első riasztás után értek a helyszínre.

A balesetet a Sewol személyzetének 29 tagja közül 22 élte túl. Közülük 11-et már őrizetbe vettek. Ami az okokat illeti, a balesethez egy túl éles fordulási kísérlet vezetett. A kompot a baleset pillanatában irányító harmadtiszt, Park Han Gjeol azt állítja, hogy ő csak egy ötfokos fordulatra utasította a kormányost, a kormánymű azonban kilengett és nem lehetett visszaállítani, és a végül egy 45 fokos fordulási kísérlet borult fel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.