Már nem olyan segítőkészek a menekültekkel a németek

Németországban csökken a lakosság segítőkészsége a menekültek iránt - mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés.
A YouGov közvélemény-kutató intézet adatai szerint szeptember óta ugyan kismértékben - 18 százalékról 21 százalékra - növekedett mindazok aránya, akik személyesen tettek már valamit a menekültekért, ugyanakkor a szeptemberi 23 százalék után már csak 17 százalék mondja azt, hogy még nem segített, de tervezi, hogy önkéntes áldozatvállalással támogatja a menekülteket.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a szeptemberi 59 százalékról 62 százalékra emelkedett azok aránya, akik nem segítettek a menekülteknek, és nem is terveznek ilyesmit. Ez arra utal, hogy jó páran meggondolták magukat azok közül, akik szeptemberben még tervezték, hogy segítik majd a menekülteket.

A YouGov megvizsgálta az elzárkózás indokait is. Az intézet honlapján ismertetett kutatás szerint a menekültek támogatását nem tervezők körében 22 százalék azt mondta, hogy egyszerűen nem akar menekülteket támogatni, 12 százalék pedig arról számolt be, hogy nem tudja, miként segíthetne nekik.

A leggyakrabban említett ok az, hogy az állami gondoskodás megfelelő, ezért a menekültek nem szorulnak külön támogatásra; ezt mondta a menekültek támogatását nem tervezők 31 százaléka.

A menekülteket segítők körében a túlnyomó többség - 72 százalék - valamilyen adománnyal, például ruhával járult hozzá a menekültek ellátásához. Jóval alacsonyabb, 28 százalékos a menekülteket társadalmi, önkéntes munkával segítők aránya, és 4 százalék számolt be arról, hogy még az otthonába is befogadott egy vagy több menekültet, menedékkérőt.

A YouGov 2019 ember megkérdezésével, november 9. és 11. között készítette a reprezentatív felmérést, a dpa hírügynökség megbízásából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.