galéria megtekintése

Már megint áll a bál Donyeckben

1 komment

MTI

Moszkva-barát fegyveres szakadárok hatalmukba kerítették szerda reggel a donyecki városházát, és azt követelik a kijevi hatalomtól, hogy rendezzen népszavazást Donyeck megye jogállásáról - jelentették ukrajnai hírportálok.

Az UNIAN hírügynökség szerint egy harkivi szakadár egység mintegy húsz, állig felfegyverzett tagja hatolt be az épületbe. Vezetőjük, Olekszandr Zaharcsenko közölte: így akarják kiharcolni azt, hogy a kijevi vezetést rendezzen népszavazást a megye területi státusáról. Leszögezte, hogy addig maradnak ott, amíg nem teljesülnek követeléseik.

A fegyveresek arra próbálják rávenni a városházát védő rendőröket, hogy távozzanak onnan. A donyecki polgármester és a városháza dolgozói is az épületben vannak.

Barrikád a szlavjasznki városháza előtt - REUTERS/Gleb Garanich

 

Közben kijevi bejelentés szerint orosz deszantosokat azonosítottak a terrorellenes művelet során a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban és Kramatorszkban. "A Donyeck megyében tartózkodó orosz fegyveresek a Kupjanka-1 légideszantos csapatok 45. ezredéhez tartoznak, amelyeknek az állandó állomáshelye Moszkva környékén van" - mondta Vitalij Jarema ukrán első miniszterelnök-helyettes szerdán.

Helyszíni médiajelentések szerint Kramatorszkban szakadárok símaszkos fegyveresek segítségével feltartóztatták és elfoglalták a terrorellenes műveletben részt vevő erőknek a városba behatoló hat páncélozott harcjárművét, és kitűzték rájuk az orosz zászlót. Nem sokkal később három, orosz zászlót lobogtató katonai jármű tűnt fel Szlovjanszkban.   

Kramatorszkban eközben a város védelmére elszánt szeparatisták megerősítették barikádjaikat. Az ukrán erők kedden indított terrorellenes műveletük keretében visszaszerezték a kelet-ukrajnai Kramatorszk katonai repülőterének ellenőrzését és az akcióban foglyul ejtettek több oroszbarát szeparatistát - mondta el kedd éjjel az ukrán belügyminiszter egyik tanácsadója.

Elhúzódik a Krím félszigeten maradt ukrán haditechnika visszaadása a kijevi hatalomnak, a  március végén kezdődött folyamatot ugyanis kedden leállította Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter - írta a Kommerszant című orosz napilap szerdán. A Krímet elhagyó ukrán katonák hátramaradt fegyverzetének visszaszolgáltatására annak idején Vlagyimir Putyin orosz elnök adott utasítást a védelmi miniszternek. 

A légierőt is beveti az ukrán hadsereg - REUTERS/Marko Djurica

Anatolij Antonov védelmi miniszter-helyettes a lapnak úgy nyilatkozott, hogy értesüléseik szerint a Kijev az átadott haditechnikát és lőszereket Kijev Ukrajna keleti régióiba irányítja át. "A könnyű páncélosokat, a tüzérségi fegyverzetet, a sorozatvetőket célzottan Donyeck, Harkiv és Luhanszk megyébe dobják át" - mondta Antonov. Arra hivatkozott, hogy Oroszország betartja nemzetközi kötelezettségvállalásait és nem szállít fegyverzetet az úgynevezett "forró pontokra", s Moszkva ilyen pontoknak tartja most Dél-és Kelet-Ukrajna körzeteit. 

A Kommerszant értesülései szerint Mihajlo Koval ukrán védelmi miniszter több mint 1500 darab fegyvert és haditechnikai berendezést felsoroló részletes listát küldött az orosz szaktárca vezetésének. A mintegy 700 oldalas lajstromban az ukrán vezetés Moszkvától 55 repülőgép és helikopter, 559 rakéta és több mint 1 millió darab lőszer továbbítását kéri a Krímből Ukrajnába. Anatolij Antonov orosz védelmi miniszter-helyettes az újsággal közölte, hogy az ukrán kérelem és lista beérkezését sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.