galéria megtekintése

Már levegőben az orosz elnöki flotta

1 komment


V.G.G.
NOL

Komoly orosz flotta vonul fel kedden délután: Putyin és kísérete három IL–96-os óriásgéppel érkezik Budapestre, de komoly tolongás lesz a business jet terminálon is. A leadott repülési tervek alapján mindenki itt lesz, aki az orosz politikai és gazdasági életben számít.

Az orosz elnöki repülőgép
Az orosz elnöki repülőgép
Wikipedia

Lapunk információi szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök és kísérete három IL–96-os géppel érkezik Budapestre, ezek közül cikkünk megjelenésekor kettő már a levegőben van, az utolsó – a találgatások szerint az a gép, amellyel az elnök érkezik – pedig ezekben a percekben száll fel Moszkvából. A három gép 12.40 és 14.06 között landol Budapesten.

Még drágábban fizethetünk meg Paksért

Egyre érthetetlenebb, mi a valódi célja Putyin mai budapesti látogatásának: új, hosszú távú gázszerződésről nem lesz szó, az atomerőmű-bővítésről pedig elvileg nincs mit tárgyalni, mert már minden alapdokumentumot aláírtak. Részletek itt.

 

E három repülőből korábban egyet lehetett megfigyelni a Flightradaron, ez a gép azóta leszállt Budapesten. A másik két gép nem jelent meg az oldalon, aminek természetesen lehet az az oka, hogy a védett személyeket szállító repülők helyzetét nem teszik nyilvánossá.

RIA Novosti / Reuters

Az IL–96-300PU típusú repülő annak a széles törzsű gépnek a módosított verziója, amely évekig szolgált az orosz Aeroflot légitársaság flottájában, s ha nem VIP-módon van berendezve, akkor 262 utast tud szállítani. A 60 méternél is hosszabb repülő 1988-ban repült először, s a voronyezsi repülőgépgyár 1993 óta gyártja sorozatban. Elvileg ma is gyártják, évi egy-két darabot készítenek belőle. Putyin gépeinek a belső berendezése pazar, finom bőr, fa, arany és kristály bevonatokat alkalmaznak rajta.

RIA Novosti / Reuters

Cikkünk megjelenésekor már a Budapest Airport betonján várakozik az az IL–76-os szállítógép, amelyik az orosz elnök szállításához és védelméhez szükséges autóflottát szállította, valamint egy Global Express típusú magángép is. Már a levegőben van a Gazprom egyik Falcon9000-ese, s hamarosan felszáll Budapestre egy Gulfstrem5-ös is.

Közben megérkezett egy Airbus A319-es utasszállító is, amelyen, ha légitársaság üzemelteti, 110-130 ember utazhat, ám a luxemburgi üzemeltetésű repülőről azt tartják, hogy az valójában az ismert oligarcha, Viktor Vekszelberg Renova nevű vállalkozásához tartozik. Lapunk úgy tudja, a gépről két embert szállított el egy lefüggönyözött, fekete Mercedes kisbusz.

Így nem fogunk közlekedni ma

Putyin és delegációja budapesti tartózkodása miatt a város több pontján ideiglenes forgalomkorlátozásokra kell számítani kedden egész nap.

Összesen tehát legalább nyolc repülőgép parkol délután a ferihegyi betonon az orosz elnök látogatása miatt. Este nyolcig azonban mind felszáll Budapestről. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.