Már építik a kerítést az osztrákok a magyar határon

Felvonultak az osztrák hadsereg katonái a magyar határ mentén, és a Kisalföld tudósítása szerint hozzáláttak a kerítés oszlopainak telepítéséhez. A drótakadály két és fél méter magas lesz.

A folyamatos határellenőrzések miatti rendszeres torlódások mellett újabb fejezetéhez érkezik az osztrák határvédelem: elkezdődött a kerítés építése Hegyeshalomnál – írta a Kisalföld.hu A lap szerint a hét első felében vonultak fel az osztrák hadsereg katonái a határvonal mentén speciális gépekkel és nekiláttak a majdani kerítés oszloptartói telepítésének.

Körülbelül kétméterenként áll egy cölöp a határvonal mellett, egyelőre mintegy kilométernyi hosszan. A megjelölt pontokon a katonák egyméteres fémrudakat fúrtak le, ezekhez lehet majd rögzíteni a kerítés oszlopait. A Kisalföld információi szerint Albertkázmérpusztáig épül majd a kerítés a schengeni belső határon.

A drótakadály létesítése már a nyár folyamán is napirenden volt Ausztriában – emlékeztet a lap. Az osztrák hatóságok akkor arról beszéltek, Ausztria felkészült egy esetleges újabb menekülthullámra, és a magyar határ mentén száz kilométeres szakaszon több száz telektulajdonossal szerződést kötöttek arról, hogy szükség esetén kerítést építhessenek a területükön. Ha megnő a menekültek száma – hangoztatták –, pillanatok alatt felhúzhatják a fizikai akadályt, mert minden készen áll ehhez.

Egy hónappal később aztán már nem száz, hanem legfeljebb harminc kilométeres kerítést felhúzásáról szóltak a híradások Burgenland déli részén. A drótháló a tervek szerint 2,5 méter magas lenne. Ám hivatalosan továbbra is csak a kerítés felhúzásának elvi lehetőségéről beszéltek.

Sokak szerint a schengeni övezet belső határán építendő kerítés sok aggályt felvet. Hazánkat számos támadás érte a schengeni külső határon létesített drótakadály miatt, legutóbb például Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter egyenesen javasolta, hogy zárják ki Magyarországot az Európai Unióból. „Az EU alapértékeinek súlyos megsértése elfogadhatatlan, ideiglenesen vagy szükség esetén végleg ki kell zárni az EU-ból az olyan tagállamot, amely kerítést épít háborús menekültek ellen” – jelentette ki Jean Asselborn.

A Kisalföld megkérdezte Gerhard Zapfl miklóshalmai (Nickelsdorf) polgármestert, aki szerint egyelőre csak előkészítik az osztrák–magyar határnál a kerítést, de ténylegesen nem építik meg, csak ha ez szükségessé válik. Azon kérdésünkre, hogy az építés mikor lehet aktuális, azt válaszolta, hogyha újból bevándorlók tömegei jönnének – ahogy egy évvel ezelőtt – ebbe az irányba.

Szőke László hegyeshalmi polgármester még nyár elején értesült osztrák kollégájától, Gerhard Zapfltól, hogy kerítés építését tervezik a határon. Információi szerint a drótakadályt a déli részen Kleylehofig tervezik, s az északi részen a kerékpárút folytatásában lévő betonút (ez a régi 1-es út) végétől várhatóan a Lajtáig tart. Ezt egyébként az ide is levert facölöpök jelzik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.