galéria megtekintése

Már csak örülnek, hogy lekéstek Magyarországról

18 komment


Kovács Klára

„Auf Wiedersehen in Germany!” – kiabálja lendületes integetés közepette egy idős hölgy a buszban ülő menekülteknek Csáktornya vasútállomásán. A napok óta úton levő családok ebből vélhetően semmit sem hallanak a tömbüveg ablakok és a motor zaja miatt, viszont mosollyal viszonozzák a lelkesedést. Néhány gyerek az orrát az ablakhoz nyomva grimaszol. Ez érthető, hiszen nem mindennap látni egy negyed órája egy helyben álló busznak integető nyugdíjast. Figyelmüket a szürreális jelenetről az önkéntesektől kapott alma vonja el. Ez az útravaló a szlovén határig.

Három BKV-busz rostokol a letenyei határátkelő magyar oldalán. A sofőrök a középső buszban beszélgetnek. Láthatóan unják a semmittevést, ráadásul az eső is szemerkél. „Tegnap rendeltek ide minket, minden átkelőnél van 3-4 busz a horvát határ mentén” – közli egyikük arra a kérdésre válaszolva, hogy a zöldhatár lezárása után 12 órával mit keresnek itt. Maguk sem tudják, meddig maradnak. Közben az a néhány rendőr, aki itt teljesít szolgálatot, az utat fürkészi – a magyar oldal felől érkezőt. A pizzafutár bekanyarodása teszi egyértelművé az izgatottságukat. Menekülteknek nyomuk sincs. Nemcsak Letenyén, hanem sehol a magyar–horvát határ mentén.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Csáktornyán, a határtól 30 kilométerre közben tetőfokára hágott az izgalom: egy menekültekkel teli vonatot várnak a pályaudvarra. Hogy milyen rendkívüli esemény ez a városka életében, azt jól mutatja, hogy többen már jóval a szerelvény érkezése előtt ott toporognak a tévéstábok és fotóriporterek között. „Ide gyertek, innen jól látni!” – inti magához kétévesforma unokáját és lányát egy nyugdíjas férfi. Igaza is van, két holtvágányon álló tehervagon közül valóban jobban látni mindent, úgyhogy a családon kívül érkezik még néhány fotós is a hívó szóra. „Biztos unják a hétvégi tévéműsort” – jegyzi meg egyikük.

 

Amikor befut a menekültekkel teli szerelvény, lelkes integetésbe kezd a helyi nézőközönség. Van, aki csak pár percig bírja, de olyan is akad, aki egészen addig folytatja, amíg a sínek mellett felsorakozott buszokra át nem száll a szírekből és afgánokból álló tömeg egy része.

„I come from Germany! Pá-pá! Auf Wiedersehen in Germany!” – lelkesedi túl magát egy idős hölgy, miközben a hangszigetelt buszokban ülőknek integet és kiabál. Nehéz eldönteni, hogy a kamerák kereszttüzét élvezi ennyire, vagy a menekültek iránti szeretet hajtja.

A pályaudvar utolsó vágánya mellett rögtönzött sajtótájékoztatóján a horvát illetékes az adatokat sorolja: 1800 menekült érkezik a szerb határtól, Csáktornyán osztják három részre a tömeget, hogy a szlovén kollégák dolgát megkönnyítsék. Három határátkelőhelyen fogadják őket: Muraszerdahelyen, Maceljben, a vonaton maradók pedig Drávamagyaród felé mennek.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Sorra telik meg a felsorakozott 13 busz. Az utat biztosító egyik rendőr közben megjegyzi: most még működik ez így, de mi lesz, ha a szlovének is lezárják a határt? Akkor nem lesz hova menniük Horvátországon át.

A szerbek talán majd Románia felé irányítják őket, ott is át tudnak sétálni a zöldhatáron.

A rövid eszmefuttatás után nem sokkal el is indulnak a buszok. Egy részük Muraszerdahelyre, ahol a horvát–szlovén határ túloldalán, Hosszúfaluban már várják őket.

„Napok óta úton vagyunk. Görögországtól idáig folyamatosan utaztunk buszokkal, vonattal. Nem álltunk meg sehol. Határtól határig vittek minket. Ez nagy könnyebbség ahhoz képest, hogy a bátyámnak három hónappal ezelőtt még bujkálnia kellett a magyar rendőrök elől, hogy el tudjon menni Ausztrián keresztül Németországba”

– kezd mesélésbe egy húszéves szír fiú, miközben testvéreit még fényképezik a rendőrök a lakodalmas sátorra emlékeztető regisztrációs ponton. „Minek mennénk Magyarországon keresztül, ha így is lehet? Jó esetben két óra múlva már Ausztriában leszünk. Holnap pedig talán már Németországban!”

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

„Siettünk, hogy még tegnap átérjünk, de elkéstünk. Nem is baj!” – vág közbe barátja, miközben az önkéntesektől kapott új farmerek felé veszi az irányt. A családok a sátor háta mögött válogatnak a cipők, ruhák és plüssállatok közül.

Nem is sejtik, milyen közel vannak Magyarországhoz. A három ország – Horvátország, Szlovénia és Magyarország – határainak találkozásánál zajlik mindez. Innen csupán nyolc kilométer Rédics, ahol az elvileg megszigorított magyar határellenőrzés ellenére úgy jöttünk át, hogy a határállomás mellett ácsorgó rendőrök még csak ránk sem néztek. Az az egyszeri utazó számára az ellenőrzésből annyi látszik, hogy a rédicsi, szebb időket látott határállomás mellett két rendőr áll és szúrópróbaszerűen megállítanak néha egy-egy furgont. A személyautók utasait csak távolról veszik szemügyre. Ottjártunkkor egy katonai csapatszállító teherautó is érkezett a magyar oldalra, de ők is inkább a közelgő ebédről beszélgettek, semmint a határellenőrzésről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.