galéria megtekintése

Már Cameron sem bírta ki migránsozás nélkül, az EU mielőbb kiléptetné a briteket

42 komment

Halmai Katalin

A brit miniszterelnök részvétele nékül ülnek össze ma reggel az unió tagállamainak vezetői Brüsszelben, hogy megbeszéljék, milyen Európát szeretnének az Egyesült Királyság kiválása után. David Cameron kormányfő tegnap elmondta nekik, hogy a szigetországiak többsége miért nem szereti a jelenlegi Európát.

Azért vesztette el a népszavazást, mert az európai vezetőknek nem sikerült eloszlatniuk az emberek aggodalmait a bevándorlással kapcsolatban — ezt mondta David Cameron a kedden kezdődött brüsszeli csúcs éjszakába nyúló vitájában. A brit kormányfő a migrációt nevezte a Brexit kiváltó okának, és közölte, hogy az EU-n belüli munkavállalás szabadságával kapcsolatos aggályokat is érinteni kell az Egyesült Királyság kiválásáról szóló majdani tárgyalásokon.

Mint ismeretes, a brit miniszterelnök idén februárban az EU-tagság fenntartásáért cserébe kompromisszumot kötött a partnereivel, amelynek része volt az Egyesült Királyságban dolgozó uniós munkavállalók szociális jogainak a megnyírbálása.

Cameron eredetileg azt szerette volna elérni, hogy a EU engedélyezze a betelepülők számának korlátozását, a követelést azonban nem tudta keresztülvinni. A kormányfő által kiharcolt engedmény viszont elégtelennek bizonyult a határaik fölötti szuverenitást is visszaszerezni kívánó britek megnyugtatására, akiknek a többsége inkább az Európai Unióból való kilépésre szavazott. A Brexit győzelmével a februári alku érvényét vesztette.

 

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nem osztotta Cameron véleményét. Szerinte az Európa Unió, a brüsszeli tecnokraták és bürokraták évek, sőt, évtizedek óta tartó ostorozása vezetett az EU tagságot elutasító tábor győzelméhez. „Ha Európát bűnbaknak kiáltják ki, ne csodálkozzanak az eredményen. Ez nem csak a britekre vonatkozik” — jegyezte meg az elnök a vacsora után tartott sajtóértekezletén.

A tagállamok vezetői megértették, hogy a brit vezetésnek időre van szüksége ahhoz, hogy a népszavazás után rendezze a sorait. Tudomásul vették, hogy az Egyesült Királyság kilépési szándékáról Cameron utódja fogja hivatalosan értesíteni őket, leghamarabb néhány hónap múlva. A tárgyalások csak ezután kezdődhetnek el a brit távozás feltételeiről. A huszonhetek ugyanakkor megerősítették, hogy a megbeszélésekre miharamabb sort kell keríteni. „Nincsenek hónapjaink a meditálásra” — mondta újságíróknak Juncker, aki egyben furcsállotta, hogy a távozást sürgetők nem tudják, mit akarnak.

A csúcson sem a kilépés feltételeiről, sem a kapcsolatok majdani újraépítéséről nem esett szó, de Angela Merkel német kancellár, és Francois Hollande francia államfő egyaránt megerősítette, hogy „nem lehet szemezgetni a jóból”, az Európai Unió egységes piacához való hozzáférés együtt jár a munkavállalás szabadságának a biztosításával. Merkel egyúttal visszafordíthatatlannak nevezte a referendum eredményét.

Az Európai Uniót is megrengető brit kiválás rákényszeríti a bentmaradókat, hogy újragondolják kapcsolataikat, és az integráció jövőjét. A 27 tagállam vezetője mai nem hivatalos ülésén erről tárgyal. Néhány ország felvetheti az integráció magját alkotó országok szorosabb együttműködésének a szükségességét, a visegrádi országok, köztük Magyarország, azonban elleneznek minden kirekesztő kísérletet. Egyelőre Angela Merkel is a huszonhetek együtthaladását szorgalmazza. A szerdai eszmecserén nem várható nagy bejelentés a jövő Európájáról. Az elmélkedés következő állomása az uniós vezetők szeptemberi rendkívüli csúcstalálkozója lesz Poszonyban, a július 1-jén hivatalba lépő soros EU-elnök, Szlovákia fővárosában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.